29.01.2021 Melanors innspill til handlingsplan for kliniske studier
Melanor er bransjeorganisasjonen for medtek og lab.
Sammendrag
Det er sterk global konkurranse for å tiltrekke seg klinisk utprøvning og studier. Mens det totale antallet kliniske studier i verden øker, er antallet studier i Europa synkende. Det vil være en krevende oppgave å utvikle Norge til en foretrukken forskningspartner. Den kommende handlingsplanen bør sees i sammenheng med en kraftfull og helhetlig satsning på helsenæringen slik regjeringen i Danmark har gjort.
For utstyrsleverandørene er valg av samarbeidspartner for kliniske utprøvninger og forskning en viktig forretningsbeslutning. Flere faktorer spiller inn; det er viktig for leverandørene å samarbeide med ledende forskningsmiljø, å ha god tilgang på kompetent forskningspersonell og et konkurransedyktig kostnadsnivå.Valget lander til slutt der bedriften får mest igjen for sine investeringer.
Ny, skjerpet lovgivning for lab- og medisinsk utstyr vil gi økt behov for klinisk utprøvning og oppfølging av både nytt og eksisterende utstyr. Dette gir nye muligheter på medisinsk utstyrsområde. Med rett innsikt kan tiltak rettes mot medisinsk- og in vitro-diagnostisk utstyr spesielt.
Det bør blant annet være tiltak rettet mot følgende områder;
- Forståelse for medisinsk- og in vitro- diagnostisk utstyr, verdikjeden og leverandørenes behov
- Styrke og formalisere samarbeidet mellom sentrale aktører
- Effektive og sammenhengende prosesser og mekanismer mellom positive effekt- og økonomiske data og vurdering, opptak og kjøp av medisinsk- og in vitro-diagnostisk utstyr
- Skape felles forståelse av ønsket konsekvens med å få flere kliniske studier, definere klare mål og ønsket praktisk konsekvens (output)
- Etablere et forløp («kundereise») mellom Nye Metoder, klinisk evaluering og
datainnsamling ved kontrollert introduksjon - Økt internasjonal gjennomslagskraft og synlighet av norsk forskning og fagmiljø
- Stimulere forskerkultur og forskerkompetanse i helseprofesjonsutdanningene
- Legge til rette for karrierevei i forskning på norske helseinstitusjoner
- Mer ressurser, strategisk prioritering og økt finansiering til klinisk utprøving og studier
- Identifisere og utvikle særskilte områder hvor Norge kan bli særlig gode
- Konkurransedyktig One stop shop (alla Trial Nation) – som sikrer god og effektiv infrastruktur
- Markedsføre Norge internasjonalt som forskningsnasjon