Samlet de nordiske bransjeorganisasjonene: - Vi har mye å lære av hverandre

Publisert

Atle Hunstad (til venstre) , administrerende direktør i Melanor, og Haakon Torgersen, administrerende direktør i BioNordika AS og styreleder i Melanor.

For første gang siden korona-pandemiens utbrudd, ble de nordiske bransjeorganisasjonene for laboratoriebedrifter samlet i Norge for å utveksle erfaringer.

Vertskap for årets samling, som fant sted 11. januar, var Melanor. Atle Hunstad, administrerende direktør for Melanor, er godt fornøyd med gjennomføringen.

- Det er alltid gledelig å treffe bransjeorganisasjoner fra våre naboland. Vi har mye å lære av hverandre og vi har mange felles erfaringer, både i forbindelse med pandemien og andre utfordringer bransjen vår står i, samt hvilke løsninger vi ser, sier Hunstad.

Likheter

Hvordan arbeidet under pandemien ble organisert, både i det offentlige og for medlemsbedriftene, ble løftet frem.

- Vi fant mange likheter og få ulikheter i situasjons- og håndteringsbildet i de ulike landene, sier Hunstad.

EU-forordningen

Konsekvensene av IVDR ble var også oppe til diskusjon. Forordningen har EU utviklet med mål om bedret pasientsikkerhet og større grad av innovasjon. Så langt ser Melanor at forordningen bidrar til å hemme innovasjonen og at mangelen på meldt organ til å sertifisere IVD-produktene iht. det nye klassifiseringssystemet, er svært få. For liten kapasitet til sertifisering bekymrer bransjeorganisasjonene på tvers av landegrensene.

- Samtidig vet vi at flere medlemmer vil velge å ikke resertifisere flere nisjeprodukter pga. kostandene vurderes til å være for høye, sier Hunstad.

Andre tema som ble diskutert, hvor fellesnevnerne er påfallende like, og behovet for et samarbeid over landegrensene er stort, er balanserte avtalevilkår, bærekraft og uforutsigbar kostnadsutvikling for bransjen.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: