Melanors undersøkelse om prisjusteringer
Melanors undersøkelse om prisjusteringer i offentlige kontrakter viser at manglende muligheter for prisjusteringer medfører alvorlige konsekvensen for bransjen.
Melanors undersøkelse om prisjusteringer i offentlige kontrakter viser at manglende muligheter for prisjusteringer medfører alvorlige konsekvensen for bransjen.
Melanor gjennomførte i slutten av september en medlemsundersøkelse for å kartlegge konsekvensene av ekstraordinære kostnader. Formålet var å etablere en status for bransjen og undersøke om offentlige oppdragsgivere har tatt næringsministerens gjentatte oppfordringer og brev om å komme næringslivet i møte, når forespørsler om prisjusteringer foreligger, selv i ubalanserte avtaler som i utgangspunktet ikke tar høyde for dette.
Av de som har forsøkt å videreføre deler av kostnadsøkningene oppgir 63% at de ikke har eller i svært liten grad, har greid å videreføre økningene. 34% opplyser at de har oppnådd en moderat videreføring og 3% av leverandørene sier at de i stor grad har greid å videreføre kostnadsøkningen.
49% svarer at de er lite eller svært lite tilfreds med kundenes behandling av forespørsel om prisjustering. 46% oppgir at de er nøytrale og 6% at de er tilfredse.
Situasjonen belyses også i de verbale svarene. På spørsmål om oppgitt begrunnelse ved svar på omsøkte prisøkninger sies det blant annet;
Undersøkelsen har også kartlagt hvilke konsekvenser manglende prisjusteringer har for Melanors medlemsbedrifter;
Undersøkelsen viser at oppfordringen fra næringsministeren i begrenset grad har påvirket offentlige innkjøpere. Konsekvensene er alvorlige. Vi kan se både på kort og lengre sikt at forsyningssikkerhet og opplæring i riktig bruk av medisinsk utstyr vil bli skadelidende. Å tviholde på ufornuftige og ubalanserte prinsipper kan derfor gi en svært kortvarig tilfredshet sett opp mot senere konsekvenser.