Les statsbudsjettet fra A til Å for medtek og lab her.
- Bevilgninger på felt som angår vår bransje øker, men ikke i tilstrekkelig grad til å dekke opp for inflasjon og økte kostnader. Det betyr at leverandørene fortsatt må belage seg på å få dårligere betalt for det de leverer. At det innvilges 28 mill. til å øke kapasiteten i Nye metoder er isolert sett bra, men storparten av disse midlene er rettet mot legemidler. Det positive for vår del av bransjen er at det er opprettet en referansegruppe for medisinsk utsyr hvor Melanor får to plasser, sier Hunstad.
Noen utvalgte områder for bransjen, relatert til årets statsbudsjett:
Hjelpemidler for funksjonshemmede
Sterk befolkningsvekst blant eldre og økt levealder gjør at flere vil ha behov for hjelpemidler framover. Fremlagt statsbudsjett, som baseres på en kunstig lav innenlands prisstigning (mål for konsumprisvekst på 2%) og som viser en moderat økning i utgifter, vil ikke kunne møte utfordringer knyttet til demografisk utvikling, brukeres forventninger og krav, samt ekstraordinære kostnader for leverandører av hjelpemidler. Stor usikkerhet knyttet til flere faktorer på verdensmarkedet, men også ekstra utgifter påløpt nasjonalt, både for norske bedrifter og representanter for utenlandske produsenter, innebærer at ekstraordinære kostnader har en usikker tidshorisont. Det man med sikkerhet kan si er at situasjonen vil være uoversiktlig og uforutsigbar langt ut over 2023.
Beredskap
Statsbudsjettet mangler et eget avsnitt om beredskap for medisinsk utstyr. For å håndtere pandemi og fremtidige kriser er det avgjørende å investere i beredskap for medisinsk utstyr generelt, ikke bare smittevernutstyr spesielt.
Uforutsette hendelser
I bransjen for medisinsk utstyr åpner ikke de fleste kontraktene med det offentlige for prisreguleringer. Fordi man ikke tar høyde for uforutsette hendelser, eksempelvis de markante prisstigningene som verdensmarkedet nå er tynget av, er det mange leverandører som taper penger hver gang de selger medisinsk utstyr til helsevesenet. Dette er selvsagt svært problematisk, og kan bety at selskaper går konkurs, trekker produkter eller trekker seg helt ut av det norske markedet. Samtidig vil denne situasjonen hindre den nødvendige beredskapen og leveransesikkerheten på medisinsk utstyr. Videre vil det hindre opptak av nye innovasjoner. Melanor ønsker en tiltakspakke for dette, og at det åpnes for prisreguleringer i pågående og fremtidige kontrakter.
Utdatert medisinskteknisk utstyr
Ved flere anledninger viser årets statsbudsjett til Riksrevisjonens rapporter. Dessverre viser ikke budsjettet til Riksrevisjonens rapport fra 2021 om "Undersøkelse av helseforetakenes investeringer i bygg og medisinsk-teknisk utstyr". Ifølge denne rapporten har mer enn 30 prosent av det medisinsktekniske utstyret som er i bruk i norske helseforetak, passert den økonomiske levetiden. Melanor forventer et økt fokus på dette, at investeringstakten i medisinskteknisk utstyr øker, og at helseforetakene måles på dette. Dette dreier seg ikke bare om fremtidens helsetjeneste, men å bedre dagens truede pasientsikkerhet.