Tre faglige til tre i bransjen

Publisert

Fra v. Jørgen Nilsen, Carl Christian Sole Semb og Erik Buseth.

Vi har stilt tre i bransjen tre spørsmål som gir oss et innblikk i hva de jobber med for tiden, tips for å holde seg faglig oppdatert og hva de mener er bransjens utfordring akkurat nå. Møt Erik Buseth, Jørgen Nilsen og Carl Christian Sole Semb.

ERIK BUSETH

PerkinElmer

Administrerende direktør, Norden og Benelux

Hei Erik, hva jobber du med for øyeblikket?
Denne uken har det vært mye fokus rundt vår siste Covid-19 test, en ny Antigen-test for POC/«Point of Care» hurtigtesting som gir svar på 15 minutter. Man kan si mye om Korona-situasjonen, men den får definitivt frem det beste i folk! Jeg er utrolig imponert over hvordan alle ansatte har vært dyktige og kreative igjennom det siste året. Vi har 2 produksjonssteder av Covid-podukter i vår region. Fra første dag hvor etterspørselen eksploderte, via FDA’s «Reference Panel Comparative Data (Oct.2, 2020)»-rapport som listet PerkinElmers RT-PCR test som den mest sensitive på markedet, har vi sett entusiastisk profesjonell dedikasjon for å dekke ekstreme topper i etterspørsel i alle ledd. Ett eksempel har vært selgerne som på sine fridager stilte opp for å hjelpe til rundt pakking og logistikk av kits, og vi er også stolte av at Kong Willem-Alexander av Nederland stilte på åpningen av vår nye produksjonsfløy 24. september 2020 og pakket Covid-kit sammen med våre ansatte.

Hvordan holder du deg faglig oppdatert?
I dagens informasjonssamfunn handler det mye om å filtrere informasjon slik at man bruker tid på riktig informasjon. Vi har gode plattformer i PerkinElmer for å dele og holde oss oppdatert på forskjellige fagfelt, inkludert ledelse, coaching og endring. Skal man gjøre noe så analogt som å lese noen bøker, er jeg stor fan av John P. Kotter og hans bøker omkring endringsledelse (f.eks. «Leading Change» eller «Our Iceberg is melting»). Disse bøkene er jo mer relevante enn noen gang med endringshastigheten vi har sett gjennom det siste året. Det kommer vi forresten til å si neste år også, og året etter og året etter....

Hva mener du er bransjens største utfordring nå?
Bransjens største utfordring er å gjøre de riktige endringer til rett tid nå som endringstakten er blitt veldig høy. Dette vil være forskjellen på de som lykkes/ikke lykkes fremover. Digitalisering kan jeg nevne som ett eksempel over de siste måneder, hvor «fjern-diagnostikk», «fjern-service», «fjern-opplæring», «fjern-demonstrasjoner», «fjern-styring» etc. har tatt kvantesprang. Mange tenker nok også nytt omkring hvor det er riktig å ha produksjon av fysiske produkter, da fysisk levering ikke kan gjøres «fjern» eller digital. I april i fjor hvor det meste av flytrafikken stoppet, noen land holdt tilbake Covid-produkter for innenlands bruk og generell logistikk kollapset, da så vi definitivt nytten av å ha sikret produksjonskapasitet lokalt i Finland og Nederland på kritiske produkter som Covid-kits og instrumenter, kit til nyfødtscreening, consumables til automatiseringsløsninger etc. for stabile leveringer til avtalt tid. Veldig gledelig er det også å erfare at noe man kanskje går inn i som en utfordring; ESG-fokus prosjekter (miljø, samfunnsansvar og selskapstyring) nesten alltid går hånd i hånd med god bedriftsøkonomi, slik at endringene som gjøres ut fra ESG-motivasjon ender med et godt «vinn-vinn-vinn» resultat, mener Buseth.

JØRGEN NILSEN

Boston Scientific Norden

Nordisk salgssjef Endoskopi og Country Coordinator

Hei Jørgen, hva jobber du med for øyeblikket?
Nå for tiden er det naturligvis veldig mye fokus på hvordan vi på best mulig kan engasjere organisasjonen og sørge for at våre kunder får best mulig oppfølging selv med meget begrenset mulighet for fysisk tilstedeværelse. Vi har produktlanseringer i nær fremtid og vi finner nye måter å tilpasse oss på. I tillegg er vi i den heldige situasjonen at vi investerer i flere folk, så det er mye rekrutteringsmøter for tiden. Samtidig prøver vi å være veldig lydhøre for medarbeidere som synes at dagens pandemisituasjon er tung å ta seg gjennom, og vi har iverksatt en rekke tiltak for å sikre og forbedre fysisk og mental helse.

Hvordan holder du deg faglig oppdatert? Har du noen gode tips?
Jeg er en ivrig lytter av podkast, og liker å holde meg faglig oppdatert også ved å følge LinkedIn-temaer som omhandler spesifikke områder rundt helse, teknologi og innovasjon som er relatert til vår bransje. Gjennom mange år i bransjen tror jeg på en god dialog med både bransjekolleger, bransjeforeninger i Norden, innkjøpsorganisasjoner og klinisk personell for å være mest mulig oppdatert på det faglige og i bransjen for øvrig.

Hva mener du er bransjens utfordring akkurat nå?
Vi bruker mye tid på å jobbe med hvordan vi som medisinsk utstyrsbransje på mest effektiv måte kan bidra til helsevesenets videre utvikling gjennom nye innovasjoner som forbedrer behandlingen og reduserer kostnader. Bransjen har utrolig mange fantastiske innovasjoner som vi vet at helsevesenet og ansatte ønsker å ha tilgjengelig, og vi som leverandører har stadig større krav på oss for å bidra til forbedret pasientbehandling. Derfor synes jeg bransjen må fortsette å jobbe for at helsevesenet åpner opp for nye og innovative løsninger som kommer flere pasienter til gode – og dette må skje i tett dialog mellom bedriftene, bransjeforening, innkjøpsorganisasjoner og klinikere. På dette området mener jeg det gjenstår mye jobb før pasientene i større grad kan dra nytte av bedre behandlingsmetoder, sier Nilsen.

CARL CHRISTIAN SOLE SEMB

Independence Gear AS

Daglig leder

Hei Carl Christian, hva jobber du med for øyeblikket?
Vi er et lite team, og jobber sammen på det meste. Så vi jobber for øyeblikket med fullføring av en ny versjon av vårt andre produkt Spectum, innledende samtaler med Sunnaas om et nytt og spennende produkt, salgsarbeid rettet mot NAV og ergoterapeuter og ISO 13485 implementering.

Hvordan holder du deg faglig oppdatert? Har du noen gode tips?
Jeg leser og lytter til Shifter, vanlige nettaviser, webinar og kurs fra Norway Health Tech, Melanor og Norwegian Smart Care Cluster og følger ulike landsforeninger på sosiale medier.

Hva mener du er bransjens utfordring akkurat nå?
Fra mitt perspektiv er bransjens klare utfordring at det norske helsevesenet ikke betaler for forebyggende produkter og tjenester. Helt sikkert med noen unntak, men vi opplever et regelverk som er svært vanskelig å passe inn i som et selskap som ønsker å forebygge alvorlige lidelser som for eksempel trykksår. Ikke fordi de ansatte i NAV ikke vil kjøpe produktene, men fordi de ikke kan, avslutter Sole Semb.

Vil du motta nyheter fra Melanor?
Meld deg opp på vårt nyhetsbrev!

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: