Tettere mellom LMI og Melanor
Atle Hunstad |Som organisasjoner kommer vi langt alene, men lengre sammen.
Atle Hunstad |Som organisasjoner kommer vi langt alene, men lengre sammen.
Det er bakgrunnen for våre samtaler om et tettere samarbeid mellom LMI og Melanor. Å være samlet gir oss større politisk gjennomslagskraft - for en bransje som vil være i rivende utvikling i årene som kommer. Dette dreier seg ikke om en sammenslåing, men en synliggjøring av en samlet bransje som skal møte bransjens utfordringer og muligheter. Prosessen er forankret i LMI og Melanor sine styrer.
Melanor har utviklet seg mye som bransjeorganisasjon de senere årene og fremstår nå som en langt mer tydelig og bedre posisjonert næringspolitisk aktør. En viktig konsekvens av dette er at politikere, departementer, etater, oppdragsgivere, foretak og ikke minst egne medlemmer forventer mer av Melanor. For å imøtekomme dette kreves det ytterligere ressurser og kompetanse. I tråd med Melanor sin strategi er det derfor viktig å se på samarbeidskonstellasjoner som bygger på gjensidighet, utløser synergier og effektiviserer arbeidsformer og prosesser.
LMI har også hatt en sterk utvikling og har skapt gode posisjoner innen helsenæring. LMI har de senere årene fått flere sterke og viktige gjennomslag for sine medlemmer, sitter i dag ved bordet i mange viktige råd og utvalg, og har god kontakt med politikere og beslutningstakere for øvrig innen både helse og næring.
Høsten 2020 bestilte LMI en framtidsstudie fra analyseselskapet inFuture, som Melanor etter hvert har blitt involvert i. Studien ble lagt frem under dagens generalforsamling i LMI og gir oss nyttig innsikt for å ta rette strategiske valg videre. Jeg var selv til stede under gjennomgangen og delte tanker med LMI sine medlemmer. Det gjennomføres et tilsvarende opplegg på Melanors generalforsamling i juni. Her vil Karita Bekkemellem som er administrerende direktør i LMI delta.
inFuture har laget et trendkart og en analyse av trendenes betydning for vår industri, samt et bilde på hvor de «strategiske blindsonene» er. Viktige områder, der vi og våre medlemmer er mindre forberedt. Studien vil danne bakteppet for det videre arbeidet med en ny strategi for LMI og Melanor.
Begge organisasjoners primære hensikt med et tettere styreforankret samarbeid, er større gjennomslag for saker som er viktige for medlemsbedriftene og for industrien som helhet. Vi har en stor jobb foran oss for å endre mentalitet i det offentlige. Dialogen oss imellom har så langt avdekket en rekke felles mål, og vi ser at vi sammen kan være med på å forsterke satsingen på helsenæringen i Norge.
Vi har mye å tjene på felles næringspolitiske utspill, felles avlevering av relevante høringssvar og deltakelse på høringer og ikke minst kommunikasjonsmessig. Ved å samarbeide tettere vil historiefortellingen vår få en bredde og en helhet vi mangler i dag. Gjennom å bygge en god samhandlingskultur, vil det tjene begge organisasjoners medlemmer. LMI og Melanor vil i sterkere grad bli oppfattet som slagkraftige organisasjoner som er samkjørte.
For at vårt samarbeid virkelig skal få uttelling, er det viktig å ha en felles paraplyorganisasjon. Prosessen med å bygge en felles Life Science-paraply er et viktig fokus for oss fremover. Vi kommer tilbake til dere med mer informasjon etter hvert som veien blir til.
– Atle Hunstad, administrerende direktør i Melanor