Melanor tar tempen på MDG med vårt bransjepolitiske termometer

Publisert

Foto: Stortinget, Flickr.com, "Løven"

Henriette Ellefsen Jovik | I forbindelse med stortingsvalget til høsten ønsker Melanor å sjekke tempen på hva partiene mener om tre temaer innen medisinsk utstyr og helseteknologi. Vi har derfor forespurt alle partiene om å besvare spørsmål under tre ulike temaer og første tema ut er Medisinsk utstyr og helseteknologi.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) er ett av partiene som har svart, og her kan du lese deres syn.

 

Spørsmål 1
Ifølge Menons rapport fra 2017 (Bruker vi for mye på helse? - Menon Economics) er mer enn 30 prosent av alt medisinsk utstyr i Norge utdatert, og i 2017 stod det mindre utstyr, maskiner og bygg bak hver ansatt i helsesektoren enn 10 år tidligere. Fire år senere er situasjonen fortsatt svært utfordrende. Så lenge helseforetakene ikke går med økonomisk overskudd, er de helt avhengige av å få mer penger i statsbudsjettet for å gjøre nødvendige investeringer. ​

Situasjonen står i sterk kontrast til Helsenæringsmeldingen, Nasjonal helse- og sykehusplan og Perspektivmeldingen. Covid-19-pandemien har demonstrert at det har vært nødvendig å finansiere investeringer i utstyr for smittevern og intensivbehandling med friske midler og ekstrabevilgninger.​

Dersom medisinsk utstyr og helseteknologi er et element i en god og bærekraftig norsk helsetjeneste i fremtiden, hvordan skal politikerne legge til rette for å sikre investeringer i nødvendig utstyr/teknologi?

Svaret fra MDG:
Medisinsk utstyr og helseteknologi er avgjørende for en bærekraftig helsetjeneste. Dette har blitt særlig tydelig i den pågående pandemien, og er noe av årsaken til at MDG går inn for å styrke satsningen på dette i vårt nye stortingsprogram, med tiltak som å "Bygge opp kriselagre for kritisk medisinsk utstyr og smittevernutstyr som trengs ved pandemier og store ulykker." og "Bygge opp Norges kapasitet til å produsere medisiner, medisinsk utstyr og vaksiner til sin egen befolkning"

Et av de store hindrene for å sikre fremtidsrettede investeringer i nødvendig utstyr og teknologi er måten helsevesenet er organisert på idag, og ikke minst den grunnleggende systemtenkningen. Dagens grå helsepolitikk er lagt opp etter "fra hånd til munn"-prinsippet, utfra en antakelse om at helsetjenestene vil bli mer effektive om de hele tiden ligger under et økonomisk press. Dette er den motsatte tankegangen av den grønne helsepolitikken vi forsøker å innføre - der man tar investeringer i forkant for å unngå å havne bakpå og slippe å betale dyrt for konsekvensene når krisen som kunne vært unngått inntreffer. Som Menons rapporter også viser er det store kostnader å spare på å investere tidlig i fornuftig oppgradering av utstyr, fremfor å "spare seg til fant" ved å la det skure som i dag.

Spørsmål 2
De aller fleste av oss ønsker å bo hjemme, være uavhengig av hjelp fra andre og være fri til å delta på jobb og i ulike fritidssysler. I Norge kan mennesker som lever med bestemte sykdommer, tilstander og funksjonsutfordringer få nødvendige hjelpemidler, utstyr og ernæring dekket gjennom folketrygden. Sensorer, rullestoler, medisinsk ernæring, utstyr for stomi, blodsukkermåling, sår og inkontinens gir nesten 650 000 nordmenn større selvstendighet og mulighet for å bo hjemme. Vi vet at det i fremtiden vil bli langt flere mennesker med behov for hjelpemidler, medisinsk forbruksmateriell og ernæring som følge av aldrende befolkning.

Medisinsk forbruksmateriell på blå resept, og hjelpemidler gjennom NAV er relativt små og avgrensede ordninger med betydelig verdibidrag for brukerne og samfunnet. Likevel er ordningene stadig under press; i fem av de siste seks statsbudsjettene er det gjort endringer og innstramminger i blåreseptordningen. Det er foretatt gjennomgang av hjelpemiddelformidlingen og ordningen for hørselshjelpemidler de siste årene. Vi er bekymret for at kortsiktige behov for budsjettkutt rammer utsatte mennesker hardt, og kan gi utilsiktede negative samfunnsøkonomiske konsekvenser.​

Hvordan ser partiet på betydningene av disse folketrygdfinansierte ordningene, blåreseptordningen og NAV-hjelpemidler, og hvilken rolle bør de ha i et bærekraftig helse- og velferdstilbud i fremtiden?

Svaret fra MDG:
Disse hjelpemidlene har ofte en avgjørende rolle for å opprettholde livskvaliteten til utsatte grupper. I flere runder på stortinget har MDG og andre opposisjonspartier vært nødt til å utfordre regjeringen for å stanse budsjettkutt som tar fra mennesker finansieringen av viktig medisinsk utstyr.

Vi i MDG mener dette også er viktige ordninger fremover, som en del av et velfungerende helsetilbud som gir flere mennesker mer frihet i hverdagen, og har bla. vedtatt i vårt stortingsprogram å: "Øke bruken av velferdsteknologi, telemedisin og digitale behandlingsløsninger der det kan bidra til å bedre kvalitet og tilgjengelighet eller unngå unødvendig reising og smitteeksponering."

Vi publiserer fortløpende når vi får svar fra partiene, og i neste uke kommer Venstre sitt svar. Du kan lese FrP og SV sine svar her. Del 2 og 3 med spørsmål vil bli sendt til partiene i løpet av april og mai, og svarene vil bli publisert på melanor.no.

Vil du motta nyheter fra Melanor?
Meld deg opp på vårt nyhetsbrev!

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: