Melanor og MedTech Europes innspill til bærekraftig emballering

Publisert

Jan Ivar Ingebrigtsen | Som tidligere beskrevet mottok Melanor i mai et høringsforslag for bærekraftig emballering for medisinsk utstyr. Henvendelsen kom fra flere samarbeidende nordiske innkjøpsorganisasjoner via MedTech Europe.

Melanor etablerte en ekspertgruppe bestående av representanter fra Alcon, Baxter, Medtronic, Mölnlycke og Smith & Nephew. Gruppen bidro både i utarbeidelse av høringssvar som ble sendt direkte til Sykehusinnkjøp, og med innspill til et felles nordisk høringssvar via MedTech Europe.

 

Melanors innspill til Sykehusinnkjøp

Innspillet fra Melanor til Sykehusinnkjøp ble sendt i slutten av august. Melanor tror på samarbeid for utvikling av bærekraftige løsninger for å redusere avfallsmengden. Det settes derfor pris på initiativet og at man ønsker å unngå særnorske løsninger. Vi presiserer også at selv om tiltak isolert sett, i et miljøperspektiv vurderes som positive, kan ikke dette gå på bekostning av pasientsikkerheten.

Det pekes på at dagens krav knyttet til bestilling og krav rundt logistikk nesten utelukkende er ensidig basert på ønsker fra og løsninger utviklet av kundesiden, og foreslår at disse evalueres. Historien viser at denne type kontraktsvilkår som regel har en ubalansert risikofordeling og ikke nødvendigvis legger til rette for bærekraftige løsninger.

 

MedTech Europe sendte felles nordisk respons 30. september

I det koordinerte felles-nordiske svaret fra MedTech Europe pekes det på at endring i design på forpakning, på grunn av regulatoriske forhold og godkjenningsprosedyrer, kan ta lengre tid enn lengden på avtaleperioden for den aktuelle produktgruppen. Det kan da bli utfordrende å måle dette innenfor rammene av anskaffelsen.

Det vises også her til at pasientsikkerhet alltid har høyeste prioritet. Det regulatoriske rammeverket for medisinsk utstyr og etablerte ISO-standarder setter i tillegg krav til forpakning for medisinsk utstyr. Nordiske krav kan ikke gå på tvers av dette.

Det vises til at emballasje for transport av medisinsk utstyr ikke er en valgfri komponent. Ofte er emballasjen viktig for hygiene og sikkerhet. Bransjen støtter derfor en innføring av en kvalitetskomponent i poengmodellen der det er nødvendig med avveininger angående emballasjens vekt eller materiale: for eksempel egnethet for transport og holdbarhet, eller at produktkvalitet kan bli kompromittert av lettere emballasje, eller bruk av andre materialer som er vurdert som mer miljøvennlige, men mindre optimale når det gjelder nevnte kvalitetsaspekter.

Det pekes også på en del uklarheter om hva som menes med ord og uttrykk, og beskrivelser rundt hva man ønsker å tillate og ikke, samt utfordringer knyttet til hvordan dette er tenkt administrert i anskaffelsene.

Forslaget fremtrer ikke som gjennomarbeidet eller avstemt mot etablerte standarder på området, samtidig som det er vanskelig å finne klare berettigelser eller redegjørelser for flere av de foreslåtte kravene. Det pekes også på en viss grad av inkonsistens i forslaget.

MedTech Europe er som Melanor positive til initiativet, men mener at en standardisering på området må være på et europeisk nivå.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: