Melanor mener personell som fyller kritiske støttefunksjoner i helse- og omsorgstjenesten må prioriteres for Covid-19-vaksinering

Publisert

Henriette Ellefsen Jovik | På grunn av begrenset tilgang på Covid-19-vaksine i Norge, er det en prioritering av vaksinen nå i starten. Det er regjeringen som har fastsatt prioriteringen etter råd fra Folkehelseinstituttet. Fordi situasjonen i Norge er ulik fra andre land, har myndighetene valgt en strategi basert på forholdene lokalt i Norge.

I henhold til prioriteringsrekkefølgen for Covid-19-vaksinering, får noen utvalgte grupper av helsepersonell tilbud om et begrenset antall doser Covid-19-vaksine. Utvelgelse av helsepersonell gjøres etter kriterier vedtatt av Helse- og omsorgsdepartementet etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet.

Brev til Folkehelseinstituttet
Melanor sendte 18. mars brev til Folkehelseinstituttet (FHI) der vi mener at det må på plass retningslinjer for gjennomføring av prioritering av Covid-19-vaksinering av den delen av personellet hos leverandørene av medisinsk utstyr som fyller kritiske støttefunksjoner i helse- og omsorgstjenesten.

Personell som eksempelvis serviceingeniører og applikasjonsspesialister er nødvendige for å gi helsepersonell forsvarlig brukeropplæring, teknisk installasjon, vedlikehold og service. En del av denne kompetansen er svært spesialisert og kan ikke uten videre overføres til andre. Slikt personell befinner seg tidvis i «frontlinjen», side om side med helse- og omsorgspersonell. De reiser mellom ulike helseinstitusjoner for å gi nødvendig støtte. Arbeidsområdene og den høye reisevirksomheten mellom ulike helseinstitusjoner gjør dem mer eksponert for smitte.

Leverandørenes tjenester er i utgangspunktet dimensjonert for normal drift, og ikke for en krise med spesielle behov, karantene eller reiserestriksjoner. Smitte eller karantene for slik personell medfører at leverandørene ikke vil kunne gi helsetjenesten nødvendig støtte og service. Dette har konsekvenser for sikkerhet og drift på norske laboratorier og intensivavdelinger.

Gitt smittesituasjonen den seneste tiden, mener Melanor at slikt uunnværlig, spesialisert personell må gis forsvarlig beskyttelse.

Les hele brevet til FHI her.

Svar fra Koronavaksinasjonsprogrammet ved Folkehelseinstituttet

23. mars mottok Melanor svar fra FHI:

"Hei og takk for din henvendelse.

FHI mottar mange henvendelser om vaksineprioritering, og må forholde seg til prioriteringslisten for å unngå en uriktig distribusjon av vaksinene.

For å vaksinere befolkningen er vi avhengig av vaksineleveranser fra utlandet. Da vi sitter med et begrenset antall vaksiner vil det ikke være anledning til å vaksinere alle grupper som er inkludert i koronavaksinasjonsprogrammet i denne omgangen. I denne omgangen er det kun den eldre befolkningen i samfunnet og en prioritert andel personer med sykdommer med høy risiko for alvorlig forløp, i tillegg til et begrenset antall helsepersonell, som vil bli prioritert i vaksinekøen.

Vi har full forståelse for at dette er en krevende situasjon for medlemmene i Melanor, serviceingeniører, applikasjonsspesialister og andre som jobber tett på helse- og omsorgstjenesten. Vi skulle gjerne vaksinert alle grupper som ønsket det, raskest mulig. Dessverre mottar ikke Norge nok vaksinedoser til at dette lar seg gjøre i nærmeste fremtid. Det er mulig nevnte grupper blir prioritert på et tidspunkt, men vi kan dessverre ikke love dette per dags dato.

Vi viser til FHIs råd til leverandører av medisinsk utstyr dere har tilgjengelig på deres hjemmesider til foreløpig veiledning for nevnt gruppe.

Under kan du lese om koronavaksinasjonsprogrammet og prioriteringsrekkefølgen i lenkene herunder.

Vedr prioriteringsrekkefølge:

https://www.fhi.no/sv/vaksine/koronavaksinasjonsprogrammet/hvem-kan-fa-koronavaksine/

Folkehelseinstituttet: https://www.fhi.no/sv/vaksine/koronavaksinasjonsprogrammet/

Helsenorge: https://www.helsenorge.no/koronavirus/smitte-og-inkubasjonstid/#koronavaksine

Legemiddelverket: https://legemiddelverket.no/godkjenning/legemidler-og-vaksiner-mot-covid-19/vaksiner-mot-covid-19

Vennlig hilsen,

Koronavaksinasjonsprogrammet ved Folkehelseinstituttet"

Vil du motta nyheter fra Melanor?
Meld deg opp på vårt nyhetsbrev!

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: