Helse Vest RHF tillater ikke prisjusteringsklausuler i avtaler

Publisert

Ubalanserte avtaler innebærer mindre konkurranse og er en trussel mot pasientsikkerheten.

I begynnelsen av juni rettet Melanor en henvendelse til administrerende direktør Cathrine Bryne, vedrørende helseregionens absolutte krav, om at det i en kommende anskaffelse for medisinske forbruksvarer, ikke gis mulighet for valuta- eller annen type indeksjustering i avtaleperioden.

Dette representerer en type ubalanse i kravsetting som skyver uforholdsmessig stor risiko over på leverandørene. Melanor har lenge påpekt at dette er en risikofaktor i anskaffelser til helsevesenet, uten at dette har blitt tatt til etterretning.

Melanor har nå fått melding fra medlemmer om at de enten har trukket seg, eller vurderer å trekke seg, fra anskaffelser hvor prisjusteringsklausuler er fraværende. Dagens situasjon med uforutsigbare store økninger av råvarepriser og fraktpriser, innebærer for stor finansiell risiko.

Det er til slutt pasientsikkerheten som får lide når forsyningslinjene bryter sammen, fordi leverandørene ikke greier å levere avtalte produkter med marginer som dekker kostnadene. Dette fikk vi eksemplifisert i forbindelse med Covid-19 pandemien, hvor valutaendringer, vareknapphet og skyhøy produksjons- og transportkostnad vanskeliggjorde etablerte leverandørers handel med utlandet. Melanor måtte da presse igjennom prisjusteringsmekanismer som gjorde at leverandørene kunne holde etablerte forsyningslinjer åpne.

Helsevesenets heroiske innsats for selv å skaffe smittevernutstyr til skyhøye priser via nye forsyningslinjer, hvor en for høy andel utstyr for øvrig viste seg å ikke holde forventet kvalitet, og helsevesenets og leverandørenes ekstra arbeid for å gjennomføre ekstraordinære prisjusteringer, kunne vært betraktelig redusert med balanserte avtalevilkår, inneholdende blant annet prisjusteringsklausuler.

I følge en utredningsrapport utført av Standard Norge, ser både representanter fra helsevesenet, anskaffelsesapparatet og leverandørene behovet for et fremforhandlet balansert avtaleverk for helsesektoren. Basert på dette ble det i januar 2021, i regi av Standard Norge, etablert en bredt sammensatt komite som skal fremforhandle og etablere en norsk standard for denne type avtaler.

«Vi trodde erfaringene fra pandemien og fravær av prisjusteringsmuligheter ved endrede rammebetingelser, også hadde nådd Helse Vest RHF, men det har det tydeligvis ikke», sier direktør for marked og prosjekt i Melanor, Jan Ivar Nygårdsvold Ingebrigtsen.

I denne situasjonen blir det både vanskelig å forstå og direkte umusikalsk av Helse Vest å ri gammelmodige prinsipper, som skyver uforholdsmessig stor risiko over på leverandørene. En ting er at Helse Vest åpenbart vil oppleve at det blir mindre konkurranse, men til syvende og sist er det pasientsikkerheten som kan bli skadelidende.

Melanor har for øvrig ikke mottatt respons på vår henvendelse til Helse Vest RHF i sakens anledning.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: