Global shippingkrise påvirker også medisinsk utstyrsindustri

Publisert

Containerlogistikken har til en viss grad brutt sammen, med to av de større årsakene grunnet pandemien og tidligere blokkeringen av Panamakanalen. Det har ført til opphopning av containere på noen destinasjoner, med liten mulighet for å fordele disse der det trengs. Resultatet er at etterspørselen er langt større enn tilbudet.

Årsindeksen for globale shippingrater i Xeneta Shipping Index var i august på +85,5% med en stigning hittil i år på +80,3%. Månedsindeksen for august var på beskjedne 2,2%, men det hefter stor usikkerhet ved framskriving, og ytterligere økninger kan ikke utelukkes. Dette slår svært uheldig ut for medisinsk utstyr som fraktes via containerskip. Relativt lave volumer av medisinsk utstyr sammenlignet med de store volumene som er i konsumentmarkedet gir en svakere forhandlingsposisjon både hva gjelder å faktisk få en andel av tilgjengelig kapasitet, og ikke minst ved fremforhandling av fraktpriser.

Bjørn Gillholm, Spesialrådgiver ved Regional forsyningsløsning Helse Sør Øst RHF, opplyste i et informasjonsmøte til leverandørene den 13. september, at tidligere annonsert gjeninnføring av sanksjonering basert på ikke oppnådd leveringspresisjon, blir utsatt med planlagt oppstart i begynnelsen av 2022, basert på tilbakemeldinger fra leverandører og Melanor.

Melanor har også rettet en henvendelse til Sykehusinnkjøp om saken og kommer tilbake med ytterligere informasjon når dette foreligger.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: