Dette er statsbudsjettet for Melanors medlemmer

Publisert

Beredskapslager for medisinsk utstyr, FoU, e-helse, innovasjon og investeringer i helsenæring er noen av punktene.

Regjeringens hovedprioriteringer i statsbudsjettet for 2022 er å:

  • legge til rette for flere nye jobber i private bedrifter
  • hjelpe de som fortsatt er rammet av krisen
  • bidra til at folk og bedrifter har kompetansen de trenger
  • sette fart på omstillingen mot et grønnere og mer digitalisert samfunn
  • legge til rette for trygge og gode liv over hele landet
  • bidra til god pandemiberedskap, blant annet gjennom å sikre tilgang til vaksiner, smittevernutstyr og legemidler

 

Alfabetisk oversikt over statsbudsjettet, helse- og helsenæringsrelatert:

E-helse – digital samhandling

Det foreslås 10 millioner kroner for å styrke arbeidet med de nasjonale e-helseløsningene, gjennom investeringer i grunndata- og tillitstjenester, og nasjonal informasjonstjeneste for laboratorie- og radiologisvar i 2022. Totalt foreslås bevilget 204,2 millioner kroner til digital samhandling.

Se pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet

EU4Health – helseprogrammet

Regjeringen foreslår 195 millioner kroner i 2022 til deltakelse i EUs helseprogram EU4Health med programperiode 2021–2027. EU4Health skal blant annet bidra til å beskytte europeiske borgere mot grenseoverskridende helsetrusler, forbedre tilgjengeligheten til medisinsk utstyr, legemidler og annet kriserelatert utstyr samt støtte tiltak som bidrar til mer europeisk egenproduksjon av legemidler, medisinsk utstyr og personlig beskyttelsesutstyr.

Se pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet

Forskning og innovasjon

Regjeringen prioriterer om lag 8,6 milliarder kroner til næringsrettet forskning og innovasjon i 2022. Beløpet omfatter bevilgningene over Nærings- og fiskeridepartementets budsjett og anslagene for Skattefunn og Investorfradraget.

Se pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet

Forskning og utvikling (FoU)

Regjeringen foreslår å bevilge om lag 42,7 milliarder kroner til forskning og utvikling (FoU). Det er en økning på ca. 1,9 milliarder kroner fra 2021. Medregnet Skattefunn er FoU-bevilgningene på om lagt 46,4 milliarder kroner. FoU som andel av BNP anslås til 1,07 pst. ekskludert Skattefunn, og 1,16 inkludert Skattefunn.

Se pressemelding fra Kunnskapsdepartementet

Helse og Covid-19-respons

Covid-19 utgjør fortsatt en alvorlig helsekrise i de fleste av verdens land. Pandemien viser hvor viktig investeringer i helse er, spesielt i land med svake helsesystemer. Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til global helse med 196 millioner kroner i 2022.

Midlene foreslås til opptrapping av innsatsen mot ikke-smittsomme sykdommer og til opprettelsen av et innovasjonsknutepunkt for helse i regi av Unicef. Det foreslås også å benytte deler av økningen blant annet til å innfri langsiktige forpliktelser Norge har til Vaksinealliansen Gavi.

Les mer i Utenriksdepartementets fagproposisjon og i denne pressemeldingen.

Hjemmetest for livmorhalskreft

Regjeringen foreslår å bevilge 20,5 millioner kroner i 2022 for å tilby hjemmetester til kvinner som ikke har testet seg for livmorhalskreft på 8-10 år. Målet er at hjemmetest skal føre til økt deltagelse i Livmorhalsprogrammet og at færre kvinner skal livmorhalskreft.

Se pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Horisont Europa – forskningssamarbeid

Regjeringen foreslår å bevilge 3,3 milliarder kroner til deltakelse i Horisont Europa og resterende forpliktelser til forrige rammeprogram, Horisont 2020. Norsk deltakelse i Horisont Europa skal gi høyere kvalitet i forskningen og flere fremragende og innovative miljø.

Innovasjon – program for innovasjonskjøp fra oppstartsselskaper

Regjeringen foreslår å bevilge 5 millioner kroner til å styrke program for innovasjonskjøp fra oppstartsselskaper (StartOff). Midlene skal gå til risikoavlastning for oppstartsselskaper slik at de kan tilby enda flere offentlige virksomheter nye innovative løsninger. Dette kommer i tillegg til 7,9 millioner kroner som allerede er bevilget til StartOff, jf. omtale i Prop. 1 S (2020–2021) for Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og som videreføres i 2022.

Langtidsplan for forskning og høyere utdanning

Regjeringen foreslår å følge opp langtidsplanen for forskning og høyere utdanning med til sammen 1 milliard kroner i 2022. Av dette går 516 millioner kroner til de tre opptrappingsplanene:

  • Teknologiløft
  • FoU for fornyelse og omstilling i næringslivet og
  • Kvalitet i høyere utdanning

Livsvitenskapsbygget på Universitetet i Oslo

Regjeringen foreslår 948 millioner kroner til UiO Livsvitenskapsbygget og en samlet kostnadsramme på om lag 12 milliarder kroner.

Se pressemelding fra Kunnskapsdepartementet

Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) og skadelige skikker

Regjeringen foreslår å øke innsatsen for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, herunder støtte til tilgang til prevensjon og reproduktive helseprodukter. Pandemien har påvirket kvinner og jenters rett til å bestemme over egen reproduktive helse negativt. Regjeringen foreslår blant annet økt bevilgning til FNs befolkningsfonds (UNFPA) arbeid, men også en styrking av bilateral bistand på feltet. Økningen er et viktig bidrag til forpliktelsen om at Norge skal bidra med 10,4 milliarder kroner til seksuell og reproduktiv helse og rettigheter i perioden 2020–2025, inkludert 760 millioner kroner til kampen mot skadelige skikker for perioden 2020–2023.

Les mer i Utenriksdepartementets fagproposisjon.

Smittevernutstyr og legemidler – beredskapslager

Regjeringen foreslår 450 millioner kroner til sikring av beredskapslagring av forsyningskritiske legemidler og smittevernutstyr i 2022. Det foreslås at lagre for smittevernutstyr som ble opprettet i forbindelse med covid-19 pandemien- videreføres som permanent beredskapslager, der de regionale helseforetakene eier varebeholdningen, står for innkjøp og utvikling av lageret.

Se pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet

Sykehusinvesteringer

Regjeringen foreslår å bevilge totalt 7 260 millioner kroner til investeringslån i helseforetakene. Regjeringen foreslår lånerammer til tre nye prosjekter i 2022:

  • Utbygging ved Sykehuset Telemark i Skien med en samlet låneramme på 928 millioner kroner
  • Byggetrinn 2 ved Haugesund sjukehus i Helse Fonna med en samlet låneramme på 722 millioner kroner
  • Nytt bygg for samling av sykehusbasert psykisk helsevern ved Akershus universitetssykehus med en samlet låneramme på 695 millioner kroner.

Se pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet

Sykehusøkonomi

Regjeringen foreslår å øke driftsbevilgningene til sykehusene med 1 647 millioner kroner. Dette gir rom for en aktivitetsvekst på om lag 1,4 prosent. Midlene dekker også innføring av ny inntektsmodell til de fire helseregionene.

Se pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet

Vaksinasjon – Covid-19

Regjeringen foreslår 3,2 milliarder kroner til innkjøp av vaksiner mot covid-19 og til vaksinasjon innenfor koronavaksinasjonsprogrammet i 2022. Pandemisituasjonen innebærer at vi må ha beredskap for at befolkningen også i 2022 vil kunne ha behov for oppfriskningsdoser og/eller vaksiner som beskytter mot nye virusvarianter. Staten vil dekke kommunenes, Svalbards og helseforetakenes kostnader til gjennomføring av vaksinasjonsprogrammet også i 2022. Det foreslås for øvrig 150 millioner kroner til drift og distribusjon knyttet til koronavaksinasjonsprogrammet.

Se pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet

Vaksiner

Regjeringen foreslår 30,1 millioner kroner knyttet til innkjøp av vaksiner knyttet til barnevaksinasjonsprogrammet og beredskapsavtale for vaksine mot pandemisk influensa.

Velferdsteknologi

Det foreslås å videreføre nasjonalt velferdsteknologiprogram i perioden 2022–2024 med en samlet bevilgning på 93 millioner kroner i 2022.

Se pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet

WHO Collaborating Center

Regjeringen foreslår 20 millioner kroner til WHO Collaborating Centre i Folkehelseinstituttet. Bevilgningen skal dekke effektstudier, gjennomføring av evalueringsstudier av smitteverntiltak, kunnskapsoppsummeringer, midler til nasjonalt og internasjonalt forskningssamarbeid samt kjøp av utstyr og forskningstjenester.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: