Hei Reidar, hva jobber du med for øyeblikket?
Min rolle er i hovedsak å etterse at vi har den riktige organisasjon i Norge slik at alle våre prosesser og oppgaver blir gjennomført på en fornuftig måte, samtidig som våre ansatte gleder seg til å gå på jobben hver dag. Dessuten handler den om å etterse at vi har fornuftige rammebetingelser.
I dette lyset er vi selvsagt fornøyde med at vi ikke finner noen kutt i blåreseptordningen når vi leser Statsbudsjettet for 2021. Slike kutt har nemlig vært vanlig de senere årene.
Ellers har vi akkurat avsluttet finansåret vårt som går fra 1. oktober til 30. september. Det betyr at vi som selskap har en lang rekke formelle prosesser som bør ferdigstilles. Primært handler det om økonomi og HR. Dette er viktig, men det tar mye tid fra mange i organisasjonen.
Siden mars har vi satt søkelys på våre tre prioriteringer i lys av Covid-19 situasjonen. Dette handler om at vi skal etterse at våre ansatte har en trygg arbeidsdag uansett hvor de måtte være. Samtidig vil vi opprettholde fornuftig dialog med våre kunder og ikke minst skal vi etterse at pasientene eller brukerne av våre produkter får det de behøver, når de trenger det.
Hvordan holder du deg faglig oppdatert? Har du noen gode tips?
Dette er et spennende spørsmål. Verden i dag gir så uendelig mange muligheter til å holde seg oppdatert. Mitt fag har i hele min karriere ligget i randsonen mellom helse og økonomi. Dette er verdens mest spennende fag, og det publiseres vanvittig mye data som handler om denne randsonen der det kommersielle hele tiden må være underlagt behovene i Helse Norge. Personlig bruker jeg mange forskjellige kilder. Utfordringen er å få tips for å skille klinten fra hveten, dvs. plukke ut det du har aller mest behov for. Den andre utfordringen handler om å sette av tid slik at man utvikler seg hele tiden.
Hva mener du er bransjens utfordring akkurat nå?
Jeg innbiller meg at de fleste selskap som har et bevisst forhold til sitt medlemskap i Melanor primært betaler sin kontingent fordi vi tror at Melanor vil bidra til å bedre bransjens rammebetingelser. For å komme dit er det viktig å styrke båndet mellom Melanor og de helseinstitusjonene som påvirker rammebetingelsene. Myndighetene som betaler for våre produkter er spesielt sentrale; kommunene, RHFene/spesialisthelsetjenesten/FHI (Nye metoder), HELFO og NAV.
Her vil jeg nevne to konkrete utfordringer. Ønsker vi som industri å få godkjent nye mer avanserte produkter for spesialisthelsetjenesten, vil vi kunne møte et krav om at studiene skal være dobbelt blindet (både pasient og helsepersonell) slik som er vanlig for medisiner. Det virker umulig å skulle kunne leve opp til et slikt krav.
For medisinsk forbruksmateriell vil vi kunne oppleve en tilsvarende utfordring dersom de skal refunderes av HELFO. De er veldig effektive til å vurdere produkter som passer inn i tilsvarende kategorier i deres system, men det kan oppstå problemer når nye kategorier må opprettes. Mer avanserte produkter som kan løse flere problemer for pasientene og helsetjenesten vil ofte være dyrere. Det vil kreve nye kategorier. Vi har gjentatte ganger sett at slike produkter ikke blir godkjent. Denne flaskehalsen vil kunne skape et kjempeproblem for Helse-Norge, men også industrien om vi ikke finner en løsning, mener Mathisen.