Tre faglige til tre i bransjen

Publisert

Fra v. Marius Helgesen, Panu Lauha og Marianne Lysdahl.

Vi har stilt tre i bransjen tre spørsmål som gir oss et innblikk i hva de jobber med for tiden, tips for å holde seg faglig oppdatert og hva de mener er bransjens utfordring akkurat nå. Møt Marianne Lysdahl, Panu Lauha og Marius Helgesen.

MARIANNE LYSDAHL


Med-Kjemi AS

Daglig leder

Hei Marianne, hva jobber du med i øyeblikket?
Nå arbeider jeg med å ferdigstille en ny eksklusiv distributørkontrakt for vår viktigste leverandør, som sikrer forutsigbarhet for selskapet for tre nye år. I tillegg arbeider jeg med lukking av avvik fra nylig gjennomført eksternrevisjon med Det Norske Veritas i august, med fokusområdet «oppfølging av kundeavtaler». I dette ligger også arbeidet med en ny strategiplan for 2021-2023, som blir grunnlaget for budsjettarbeidet for 2021. Ny versjon av SWOT- analyse utarbeidet i samarbeid med de ansatte. Jeg bruker også en del tid på å holde meg løpende oppdatert i forhold til Covid-19 pandemien, og foretar løpende vurderinger og nødvendige tiltak.

Hvordan holder du deg faglig oppdatert? Har du noen gode tips?
Jeg holder meg faglig oppdatert ved å:

  • Lese Melanor-nyhetsbrev, bransjemøter og webinarer
  • Lese fagbladet Bioingeniøren, som vi også annonserer i
  • Delta på messer og utstillinger, som jeg håper snart skal bli aktuelt igjen.

Hva mener du er bransjens utfordring akkurat nå?
Det viktigste er langsiktige kundeavtaler med balanserte avtalevilkår, noe Melanor heldigvis arbeider mye med. Leverandørene sitter i dag med hele valutarisikoen i avtaleperioden, med svært begrensede muligheter til å øke utsalgsprisene. En vedvarende, svak, norsk krone har vært en stor utfordring for vår bransje de siste årene. Dette ble spesielt utfordrende i mars og april, pg det oppstod en ekstraordinær situasjon mht. til valuta. Helseforetakene er ikke tjent med at norske leverandører går konkurs som følge av reduserte marginer over tid pga. økte innkjøpspriser og - eller dårlig likviditet. En slik situasjon er verken leverandør eller kunde tjent med over tid.

I tillegg opplever vi høy økning i utgående fraktutgifter, fordi innkjøpssystemene til sykehusene gir muligheter for ubegrensede småbestillinger der det er like høy forventning til kort leveringstid og service. For andre leverandører i bransjen, kan plutselig høy etterspørsel etter spesifikke varer være en utfordring. De fleste leverandører i bransjen har merket dette i form av lengre leveringstid fra produsenten enn tidligere. Det er i en slik situasjon vanskelig å beregne optimal innkjøpsmengde. Usikkerhet og mindre forutsigbarhet kan også oppleves som utfordrende, fordi endringer i markedet skjer så raskt. Økt etterspørsel er vanskelig å planlegge over tid, og eventuelle nyansettelser blir satt på vent pga. stor usikkerhet. Som følge av dette medfører det høyere arbeidsbelastning på eksisterende medarbeidere, forteller Lysdahl.

PANU LAUHA

Medtronic

Country Director Nordic Countries

Hei Panu, hva jobber du med for øyeblikket?
Vårt fokus just nu är att arbeta tätt tillsammans med hälso- och sjukvård för att säkra att patienterna får bästa möjliga vård under den pågående COVID-19 pandemin. Till exempel håller vi på att ta fram flera nya digitaliseringsmodeller och verktyg som skall förbättra tillgängligheten för både sjukvård och för patienter, nu när vi är i en situation då COVID-19 förhindrar många ut av de fysiska mötena. Ett annat viktigt fokus att se till att våra medarbetare har de bästa möjliga förutsättningarna att utföra jobbet «remote».

Hvordan holder du deg faglig oppdatert? Har du noen gode tips?
Främst håller jag mig uppdaterad genom att följa med i debatten och via LinkedIn. Jag läser också en hel del medicinska publikationer och artiklar online, läser också e-böcker om ledarskap. Jag sitter med i Medtechs styrelse i Sverige (Swedish MedTech) och Finland (Sailab). Jag ser också till att delta i seminarium kring branschnyheter, såsom nya riktlinjer i branschen.

Hva mener du er bransjens utfordring akkurat nå?
Den största utmaningen för branschen just nu är helt klart COVID-19. Vi följer utvecklingen, men det är oerhört svårt att veta hur COVID-19 spridningen ser ut framöver - och när har vi ett vaccin? Detta skapar vissa svårigheter att planera för hur vi bäst skall supportera sjukvård och patienter – tex. med elektiva operationer. Vi samarbetar aktivt med sjukvården för att tillsammans med dem hitta de bästa sätten att supportera dem så att patienterna får bästa möjliga vård under den pågående pandemin, forteller Lauha.

MARIUS HELGESEN


CODAN Norge AS

Produktsjef - Sykepleier

Hei Marius, hva jobber du med for øyeblikket?
For tiden er det mange baller i luften. Først og fremst er det å sikre at norske sykehus får de produktene de trenger, når de trenger det. Det krever tett oppfølging av både innkjøpsleddet på sykehusene og produsentleddet. Utfordringer med leveringer kan skje hurtig da pandemien kan sette ut både produksjonsleddet og transportleddet uten varsel.

Økt etterspørsel etter enkelte medisinske produkter på grunn av pandemien har ført til at noen leveranser inn til oss må følges opp mer enn andre. Det har også det vært en god del anbud hvor vi har levert eller skal levere tilbud. Dette blir mer og mer tidkrevende.

Sist så jobbes det kontinuerlig med MDR sammen med produsentene. Planlagt innføring av MDR har ført til tettere jobbing opp mot produsentleddet, for å sikre at alle ledd i forsyningstjenesten er forberedt på reguleringene.

 

Hvordan holder du deg faglig oppdatert?
I utgangspunktet kommer vår faglige oppdatering fra klinisk personale på sykehusene. Nå når vi har mindre personlig kontakt enn før, opplever vi at vi må gå til andre kilder for oppdatering. Vi har en rekke seriøse og gode produsenter som vi representerer og disse er dyktige til å tilby nett-foredrag, webinarer, og web-møter med faglig innhold. Det virker som om de som aldri var gode på digital formidling, også har skjønt at dette nå er den eneste farbare veien, så mulighetene for faglig oppdatering er absolutt tilstede.

Vi har fremdeles god kontakt med sykehuspersonale og får gode tilbakemeldinger også fra disse. Vi opplever at alle er positiv til omstillingen i samfunnet, og prøver sitt beste til å få formidlet kunnskapen uavhengig hvilken plattform som velges. Det er helt klart at dette ikke kan erstatte de fysiske besøkene, men for en periode så fungerer dialogen godt likevel.

 

Hva mener du er bransjens utfordring akkurat nå?
I en periode nå har vi hatt utfordringer med dårlig kronekurs og svingninger mot de store valutaene. Siden Norge ikke er et utpreget produsentland for medisinsk forbruksutstyr, vil slike valutautfordringer påvirke markedet fremover. Så lenge foretakene ikke foretrekker norske produkter, vil vi måtte leve med å justere priser i forhold til valuta.

Vi har også sett at tilgangen på medisinsk utstyr kan bli avkortet dersom vi kun skal velge utenlandske varer. Som vi så i forhold til PPE i starten av pandemien, så stoppet EU all eksport i en periode. Det gjør oss som distributør sårbar, og derfor også helsevesenet som i verste fall ikke kan utføre sin jobb. Jeg tror det blir viktigere og viktigere fremover å satse på nære produkter med nær produksjon. Vi kan ikke utelukke utenlandsk produksjon, men bør vel prioritere en viss beredskapsproduksjon også i Norge.

Vi har også sett at europeisk produksjon har vært både sikker og god under pandemien i motsetning til andre områder av verden, hvor deler av industrien har blitt stengt ned. Vi håper og tror at denne erfaringen vil medføre en endring i hvilke produkter som velges i anbud og at man i større grad vektlegger leveringssikkerhet, transportavstand og «code of conduct» i tiden som kommer, avslutter Helgesen.

 

 

Vil du motta nyheter fra Melanor?
Meld deg opp på vårt nyhetsbrev!

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: