Stabil og god tilgang på medisinske munnbind

Publisert

Melanors medlemmer leverer munnbind hovedsakelig til helsevesenet, forskning og andre institusjoner. Dette er munnbind som er klassifisert i henhold til internasjonale kvalitetskrav for medisinsk bruk.

Det er ulike kategorier munnbind, avhengig av hvilken beskyttelse munnbindet gir. Sykehusene har behov for munnbind av høyeste kvalitet, mens for bruk utenfor helsevesenet vil et munnbind av lavere kvalitet være tilstrekkelig. Uansett er det viktig å være klar over hvilken beskyttelse munnbindet gir, og at det må brukes korrekt. Tiltak for opplæring er derfor nødvendig og veldig viktig for at munnbindet skal gi beskyttelse.

Situasjonen er sårbar
Det er per i dag ikke et problem å få tak i kvalitetsmunnbind i Norge. Det er likevel viktig å ha i bakhodet at selv om situasjonen er bedre nå, ved at et beredskapslager er bygget og vi er bedre forberedt nå enn i mars, er markedet for munnbind globalt og etterspørselen er vesentlig høyere enn normalt.

- Tilgangen kan fort endre seg og den er veldig utsatt dersom det blir mangel på råvarer, eksportrestriksjoner eller det blir endringer i produksjonskapasitet eller etterspørsel. Markedet er sårbart, og det vil være ustabilt så lenge pandemien pågår, sier seniorrådgiver i Melanor, Henriette Ellefsen Jovik

Helsevesenets priser er kontraktsregulert
Melanors medlemmer har merket seg mediedebatten omkring prisene på munnbind, og kjenner seg ikke helt igjen i det som har vært beskrevet. Det kan skyldes at de først og fremst leverer til helsevesenet, der prisene er regulert gjennom rammeavtaler.

- Slik situasjonen er nå, opplever vi at produsentenes priser relativt stabile. Dette har nok sammenheng med at situasjonen har vært bedre og mer stabil i en periode. Vi kan derimot oppleve at produsentenes priser vil øke noe igjen fremover mot vinteren, som er høysesong for sykdom, mener Ellefsen Jovik.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: