Melanor-sjefen tok opp det paradoksale i at det er lagt restriksjoner på helsepersonell, mens medarbeidere hos Melanors medlemmer går ut og inn av sykehusene. Det er bedriftene som bestemmer over sine medarbeidere.
Helse- og omsorgsdepartementet vurderer at utbruddet av koronavirus er av en slik karakter at det er fare for at utbruddet kan true folkehelsen også i Norge.
For å ha beredskap med tiltak ble det i statsråd den 28. februar vedtatt en kongelig resolusjon som gir hjemmel for Helse- og omsorgsdepartementet til å fastsette regler for å begrense mangel på legemidler og utstyr når det er nødvendig. Det betyr at regjeringen uten behandling i Stortinget har fullmakt til å vedta reguleringer som kan begrense leverandørenes råderett over egen lagerbeholdning.
Bakgrunnen for møtet var at Verdens helseorganisasjon, WHO, har erklært det nye koronaviruset som en global folkehelsekrise, og at det er fare for videre smitteutvikling i Norge. Norske helsemyndigheter følger situasjonen nøye og gjør de nødvendige forberedelsene for å kunne møte en mulig epidemi.
Departementet ønsket blant annet å belyse om det er medlemsbedrifter som har tilgang på relevant smittevernsutstyr som helsetjenesten kan kjøpe, særlig masker av typen FFP-3, og om det er medlemsbedrifter som kan produsere relevant smittevernutstyr eller erstatninger for det.
Helse- og omsorgsdepartementet hadde, som eneste leverandør, invitert Roche Diagnostics Norge AS til møtet.