Melanor møtte Høie og HOD om korona og medisinsk utstyr

Publisert

Foran fra venstre: Stats­sekretær Anne Grete Erlandsen, statsråd Bent Høie og departements­råd Bjørn Inge Larsen. Adm.dir Atle Hunstad nr 2 til venstre ved bordet.  Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix

Melanors Atle Hunstad var tirsdag invitert i møte med ledelsen i Helse- og omsorgs­departementet. Der møtte han helse- og omsorgs­minister Bent Høie; stats­sekretær Anne Grete Erlandsen og departements­råd Bjørn-Inge Larsen.

De tre departementstoppene kom i spissen for en større gruppe embets- og tjenestemenn fra departementet. Representanter fra NHO og Virke deltok også på møtet.

Målet for møtet var gjensidig informasjon og dialog om mulige tiltak for å sikre at helsetjenesten har tilgang til nødvendig utstyr.

Atle Hunstad la vekt på at Melanors medlemmer leverer med utgangspunkt det som står i kontraktene. Selvsagt er man villig til å levere varer som finnes på lager i Norge og som ikke er bundet opp i kontrakter.

Hunstad gikk sterkt inn for prinsippet om én dør. Det betyr at alle beslutninger om prioriteringer må komme fra ett sted i helse­administrasjonen. Tilsvarende bør all rapportering til myndig­hetene om lager­beholdning hos Melanors medlemmer skje ett sted hos helse­myndighetene.

Møtet ble også referert i Dagsrevyen 3.3.2020 Foto: NRK

Melanor-sjefen tok opp det paradoksale i at det er lagt restriksjoner på helsepersonell, mens medarbeidere hos Melanors medlemmer går ut og inn av sykehusene. Det er bedriftene som bestemmer over sine medarbeidere.

Helse- og omsorgsdepartementet vurderer at utbruddet av koronavirus er av en slik karakter at det er fare for at utbruddet kan true folkehelsen også i Norge.

For å ha beredskap med tiltak ble det i statsråd den 28. februar vedtatt en kongelig resolusjon som gir hjemmel for Helse- og omsorgs­departementet til å fastsette regler for å begrense mangel på legemidler og utstyr når det er nødvendig. Det betyr at regjeringen uten behandling i Stortinget har fullmakt til å vedta reguleringer som kan begrense leverandørenes råderett over egen lager­beholdning.

Bakgrunnen for møtet var at Verdens helseorganisasjon, WHO, har erklært det nye koronaviruset som en global folkehelse­krise, og at det er fare for videre smitteutvikling i Norge. Norske helsemyndigheter følger situasjonen nøye og gjør de nødvendige forberedelsene for å kunne møte en mulig epidemi.

Departementet ønsket blant annet å belyse om det er medlemsbedrifter som har tilgang på relevant smittevernsutstyr som helsetjenesten kan kjøpe, særlig masker av typen FFP-3, og om det er medlemsbedrifter som kan produsere relevant smittevernutstyr eller erstatninger for det.

Helse- og omsorgsdepartementet hadde, som eneste leverandør, invitert Roche Diagnostics Norge AS til møtet.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: