I bransjen for medisinsk utstyr siden 1985

Publisert

Rebekka Reitan | Rolf Lønseth har vært en fremtredende bidragsyter for medisinsk utstyrsbransje siden 1985. Etter over 35 år i bransjen, gikk han nylig av med pensjon. Den pensjonerte lederen har alltid hatt et stort engasjement for bransjen.

Fra sykepleier til toppleder

Lønseth er sykepleier av utdannelse og hadde jobbet i over fire år på sykehjem, før kona ble oppmerksom på en annonse der ConvaTec søkte etter salgskonsulent. Lite visste de at han skulle være i selskapet i hele 35 år. Lønseth har hatt en rekke ulike roller, blant annet som produktsjef, nordisk produktsjef og country manager/daglig leder. Han var blant annet med på å bygge opp det første market access-teamet i Norden. I løpet av arbeidslivet rakk han også å utdanne seg som bedriftsøkonom på BI. For fem år siden ble han Market Access Manager, som ble hans siste rolle i firmaet inntil han gikk av med pensjon den 1. april i år.

Vi tok kontakt med Lønseth for noen tilbakeblikk og tanker i hans lange karriere.

Så hyggelig at du tok deg tid til en prat, Rolf. Du har nå jobbet 35 år i medisinsk utstyrsbransje, og er en av de med mest salgserfaring i bransjen. Hva har gjort at du har blitt i bransjen og i samme selskap i så mange år?

- ConvaTec er et spennende selskap som har vært i kontinuerlig endring siden det ble startet. Jeg har alltid fått lov å utvikle meg i selskapet, og deltok i mange spennende prosesser. I tillegg har jeg fått mange venner i bransjen, og jeg trives godt med å jobbe i en bransje som er såpass viktig for Norge, sier Lønseth.

I tillegg til ledende roller i ConvaTec, var han svært aktiv i medisinsk utstyrsbransje. Lønseth satt blant annet i styret til LFH (Leverandørforeningen For Helsesektoren) som representant for medisinsk engangsutstyr i 6 år. Han satt også i Helfo-utvalget og sårgruppen. Her bidro han i utvikling av bransjestatistikk, dokumentasjon, jobbet med etikk og deltok på ulike strategisamlinger. Lønseth forteller også at det var mindre fokus på politisk påvirkning før i tiden.

En bransje i kontinuerlig endring

I løpet av sine 35 år i bransjen, har Lønseth opplevd en rekke endringer:

- Tidligere var det lokalt, fysisk salg og lokale avtaler som gjaldt. Nå har salgsarbeidet blitt veldig anbudsstyrt, og det meste går via regionale eller nasjonale anbudsprosesser. Vi har også fått en mengde EU-regler å forholde oss til, og dette har forandret salgsrollen veldig. Nå er det formelt, kontraktstyrt og profesjonalisert. Etiske retningslinjer er også noe som har kommet mer og mer på banen, på samme måte som innstramningene hos Legemiddelbransjen. Dette har selvsagt preget bransjen, noe som er positivt og viktig. En annen endring er på refusjonssiden, der man tidligere viste større forståelse for prisutviklingen i markedet. Etter at Helfo overtok forvaltningen, har prisene stått stille og ikke fulgt den generelle pris- og kostnadsutviklingen. Det er noe jeg har engasjert meg i, både via ConvaTec og Melanor, forteller Lønseth.

Lønseth mener også mye om anbudsprosessene, og hvordan disse vil endres i tiden fremover:

- Vi ser at det blir færre og større anbud, og en økt nasjonalisering av avtalene. Dersom man som leverandør taper en anbudsprosess risikerer man å tape stort, og kundene må se at de kan miste ulike leverandører og dermed et mangfold av produkter. Kommunesammenslåinger presser også frem nye kommuneanbud, og vi ser at grossistene har mye å gjøre med nye, lokale avtaler. Det blir nok økt profesjonalisering her også.

Fremover vil også digitaliseringen komme i fokus, noe som bringer både utfordringer og muligheter for bransjen:

- Digitaliseringen vil bare eskalere i tiden fremover. Dette er utrolig spennende og vil bidra til vekst, så vi går spennende og utfordrende tider i møte. Blant annet er e-handel på full vei inn: E-faktura, e-ordre, e-ordrebekreftelse og e-kataloger, og at alt skal gå via aksesspunkter og e-handelsformatet. Å sette opp dette kan være utfordrende både for små bedrifter, men også for store internasjonale konsern, når det er ulike systemer over hele verden. Men det positive er at avtalekatalogene kan gjøre det enkelt og oversiktlig, samt muliggjøre mer rasjonell handel, sier Lønseth.

Krisen som synliggjorde bransjens verdibidrag

Koronakrisen har vist at helse-Norge må samarbeide tettere med bransjen, ha lokale beredskapslagre og at man bør kjøpe inn medisinsk- og labutstyr av høy kvalitet.

- Jeg synes at det offentlige har hatt så mye fokus på legemidler at man har kanskje har oversett bransjen for medisinsk utstyr. Men i forbindelse med koronakrisen blir det enda tydeligere hvor avhengig det norske helsevesenet er av medisinsk utstyr. Det har blitt enda mer synlig at man må ha lokale sikkerhetslagre i en solid størrelse, styrt av nasjonale myndigheter, fortrinnsvis i samarbeid med bransjen. Koronakrisen viser også hvor viktig det er at man har lokale beredskapslagre med produkter av høy kvalitet, eksempelvis med tanke på hvor ille det kan bli med forfalskede munnbind eller mangel på medisinsk beskyttelsesutstyr. Bransjens verdibidrag til det norske samfunnet kommer enda tydeligere frem nå, avslutter Lønseth.

Henriette Jovik Ellefsen i Melanor har jobbet med Lønseth i mange år, og er takknemlig for samarbeidet:

- Rolf er en flott representant for bransjen. I sitt engasjement for bransjeorganisasjonen har Rolf vist ansvar, tatt initiativ og bidratt med viktig kompetanse. Jeg vet jeg snakker for flere bransjekollegaer når jeg sier at vi vil savne hans kloke hode og lune smil. Rolf har en enorm arbeidskapasitet og en «stå på-vilje», og vi unner ham litt roligere dager og tid med familien i tiden fremover.

Selv om Lønseth avslutter sin karriere i ConvaTec, forsvinner han ikke helt fra bransjen.

- Jeg kommer til å ta noen oppdrag her og der, men først skal jeg ha en lang sommerferie. Foreløpig jobber jeg med support og med å avslutte en del prosjekter. Når vi kommer ut i juli, blir det nok litt mer stille, men jeg får det ganske travelt med hus, båt og barnebarn. Jeg klarer i alle fall ikke å kjede meg, men finner alltid på noe!

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: