-Vi er kjent med at Helse- og omsorgsdepartementet i disse dager jobber med å definere mandatet for evalueringen av Nye metoder. Melanor, Legemiddelindustrien, Legeforeningen, Sykepleierforeningen og samtlige pasientforeninger var imot selve lovfestingen av Beslutningsforum. Det er derfor viktig at departementet tar disse signalene alvorlig og ikke selv starter med evalueringen før de åpner opp for innspill og medvirkning fra oss og andre berørte parter. Erfaringsmessig er det krevende å få gjennomslag når man inviteres for sent med i prosessen. Vi vil derfor nå ta kontakt med helseminister Bent Høie og klargjøre dette standpunktet, sier Jovik.
Funger dårlig i dag
En gjennomgang som Melanor har gjort av medisinsk utstyr i Nye Metoder for perioden 2013-2019, viser at kun et 30 talls ulike typer medisinsk utstyr har blitt metodevurdert i det nasjonale systemet. - Det blir fem i året, slår Jovik fast. - Av disse har Beslutningsforum avgitt anbefaling i 15 saker. 12 av oppdragene er av ulike årsaker, ennå ikke ferdigbehandlet i Beslutningsforum og den eldste av disse overliggerne er fra 2016 sier hun.
-Etter 6 år med metodevurdering kan vi slå fast at Nye Metoder ikke virker ikke særlig godt for medisinsk utstyr. Medisinsk utstyr er grunnleggende ulikt fra legemidler. Både i funksjon, utviklingsforløp, livssyklus, lovgivning og markedsmekanismer er medisinsk utstyr annerledes enn legemidler, og krever en annen tilnærming.
Unik innsikt
Henriette Jovik Ellefsen mener at Melanor har mye å bidra med i departementets evalueringsarbeid.
-Melanor har sammen med våre medlemsbedrifter en unik innsikt og kompetanse i hvordan metodevurderingen fungerer i dag og hvordan den kan og bør forbedres. Vi ser frem til å bidra i departementets arbeide med evalueringen, sier hun.
Du kan lese Melanors høringsinnspill til departementet om lovfesting av Beslutningsforum her,