COVID-19: Oppdatering om situasjonen rundt prisjusteringer
Rebekka Reitan | Igjen er Melanor nødt til å varsle om den uholdbare situasjonen for helseforetakenes kontraktfestede leverandører av lab- og medisinsk utstyr.
Rebekka Reitan | Igjen er Melanor nødt til å varsle om den uholdbare situasjonen for helseforetakenes kontraktfestede leverandører av lab- og medisinsk utstyr.
Under koronakrisen har kostnader rundt blant annet frakt, valuta og råvarepriser opp til tidoblet seg. Dette har medført at flere av de etablerte leverandørene har vært nødt til å selge med tap til norske helseforetak. Årsaken er at de har kontrakter der det ikke er rom for å justere prisene i krisesituasjoner. Det ble etter hvert åpnet for søknader for prisreguleringer, men praksis viser at de ulike helseforetakene på ingen måte vurderer like søknader likt. Med dette risikerer etablerte forsyningslinjer av medisinsk og labutstyr å gå over ende. Dette innebærer en direkte risiko for norske pasienter og norsk helsepersonell.
Melanor har bedt om et møte med Helse- og omsorgsdepartementet og Spesialisthelsetjenesten, da dialogen med de regionale helseforetakene er låst og lite konstruktiv.
Etter mye press, blant annet fra Melanor, har Regjeringen og Stortinget forstått alvoret i den ekstraordinære situasjonen. I mai åpnet de for ekstra bevilgninger for å dekke økte kostnader for lab- og medisinsk utstyr. Regjeringen har også redegjort for de juridiske rammene, som viser at det foreligger bristende forutsetninger.
I mai informerte Sykehusinnkjøp Melanor om at det var opprettet et system for å søke om prisjusteringer. Sykehusinnkjøp mottar og videresender søknadene til de ulike regionale helseforetakene som avgjør hvilke søknader som blir innvilget. Manglende informasjon om systemet betyr at det er tilfeldig om leverandører får kjennskap til systemet, og i tillegg er det umulig å etterprøve om leverandørene er sikret likebehandling. Melanor krever et effektivt system for raskere avgjørelser, og har vært tydelig på behovet for å diskutere konkrete tiltak for bedre håndtering av søknader om ekstraordinære prisjusteringer på bakgrunn av koronasituasjonen.
Den 12. juni 2020 hadde de regionale helseforetakene (RHF) og Melanor møte om ekstraordinære prisjusteringer for avtalefestede leverandører av lab- og medisinsk utstyr. I møtet ble det bekreftet at de fire helseforetakene har tatt i bruk et sett retningslinjer for individuell håndtering av søknader om prisendringer. I etterkant av møtet sendte Melanor et brev med krav om å få disse retningslinjene utlevert, snarest og senest innen 1. juli 2020. I brevet viser Melanor til offentlighetslovens bestemmelser om offentlighet i forvaltningen. Den 2. juli mottok Melanor følgende svar der helseforetakene avslår kravet om innsyn:
«(…) Informasjonen som etterspørres sier noe om hvordan RHFene stiller seg saker med krav om prisregulering og prinsippene for å behandle disse. Informasjonen avdekker RHFenes strategiske stilling og kan ikke gis innsyn i uten å forringe RHFenes forhandlingsposisjon. (…) Dokumentet/sakene unntas derfor i sin helhet, jf. offl. § 12. Meroffentlighet er vurdert. Hensynet til de regionale helseforetakenes konkurranseposisjon vurderes langt mer tungtveiende enn hensynet til allmennhetens behov for innsyn. Vedtaket kan påklages (…). Eventuell klage skal fremsettes til Helse Nord RHF.»
Melanor registrerer at helseforetakene ikke er særlig interessert i mer effektive og koordinerte tiltak for å sikre sine etablerte forsyningkanaler av sikkert kvalitetsutstyr. Praksis viser at de ulike helseforetakene på ingen måte vurderer like søknader likt. Oversikten nedenfor er et eksempel Melanor er gitt innsyn i. Det forekommer likelydende søknader, samme dokumentasjon, på samme produkter og likelydende avtaler. Her ser man at helseforetakene vedtar ulikt.
Sonder, dren og sug:
Vaskesett
Luftveisprodukter
Ved avslag på søknader om prisjusteringer risikerer man at etablerte forsyningslinjer av medisinsk og labutstyr går over ende. Dette innebærer igjen en direkte risiko for norske pasienter og norsk helsepersonell.