COVID-19: Fakta om permittering

Publisert

Kan bedriften permittere som følge av koronasituasjonen?

Svaret er at arbeidsgiver kan iverksette permittering dersom det ikke er mulig å sysselsette arbeidstaker(e) på en økonomisk forsvarlig måte i en midlertidig periode. Det er viktig å minne om at det må foreligge saklig grunn for å gå til permittering i disse tilfellene, og at det alltid skal foretas en konkret vurdering før permittering iverksettes.

Opplever dere ulike typer forstyrrelser i virksomheten grunnet viruset, kan dere i gitte tilfeller benytte permittering.

Framgangsmåte ved permittering

  1. Vurder og dokumenter behovet for permittering
  2. Gi informasjon og avhold drøftingsmøte med tillitsvalgte/ansattrepresentant så tidlig som mulig. Sett opp protokoll fra møtet. Saksbehandlingsreglene må tilpasses situasjonen. Benytt gjerne Virkes protokoll-mal. Hvis virksomheten har mer enn 50 ansatte skal saken også drøftes i AMU.
  3. Varsle NAV dersom mer enn 10 arbeidstakere permitteres, se lenke til NAV-skjema under «skjema og maler»
  4. Informer de berørte. Spesielt viktig å informere om at de må melde seg som arbeidssøker og søke om dagpenger hos NAV.
  5. Overlever eller send skriftlig, gjerne på e-post, permitteringsvarsel til den enkelte. Fristen er normalt 14 dager, regnet fra arbeidstidens slutt den dagen varselet gis. Angi sannsynlig lengde. Ved uforutsette hendelser, sånn som den situasjon mange er inne i  grunnet koronaviruset, er varselet to dager. Arbeidstaker må sende permitteringsvarselet til NAV i forbindelse med søknad om dagpenger.
  6. Send inn nødvendig informasjon til NAV.I noen tilfeller kan det være aktuelt å ha møte med hver enkelt arbeidstaker, selv om det ikke kan settes opp noe generelt krav om det.

Aktuelle maler og lenker

Her finner du oppdatert varsel om permittering og mal fra protokoll fra møte med tillitsvalgte og lenke til NAVs side med relevant informasjon og skjemaer.

Mal for permitteringsvarsel her

Mal for protokoll drøfting ansattes repr. her

Lenke til NAVs side om permittering her: https://www.nav.no/no/bedrift/oppfolging/permittering-og-omstilling/permittering-og-oppsigelse

Må bedriften varsle NAV?

NAV skal bare varsles når arbeidsgiver permitterer 10 eller flere ansatte over en periode på 30 dager. Det skal varsles så tidlig som mulig og senest når det kalles inn til drøftinger, se arbeidsmarkedsloven § 8. Mer om dette på NAV sider.

Varslingsfrist

Arbeidsgiver skal normalt gi arbeidstakerne skriftlig varsel på 14 kalenderdager. Den kritiske situasjonen for virksomheten grunnet koronavirusutbruddet vil for mange virksomheter kunne sies å være en uforutsett hendelse som gir arbeidsgiver anledning til å benytte en kortere varslingsfrist på to dager. Det kan for eksempel skyldes en fullstendig svikt i kundegrunnlaget som igjen gir behov for å stenge dørene. NAV har uttalt at mange virksomheter vil ha grunnlag for å benytte en kortere frist grunnet koronavirusutbruddet.

Arbeidsgiver må foreta en grundig vurdering av hvorfor situasjonen eventuelt er å anse som en uforutsett hendelse som gir grunnlag for kortere varslingsfrist, og begrunnelsen må inn i protokollen fra drøftinger med tillitsvalgte og i permitteringsvarselet. Spørsmål om permittering skal drøftes med de tillitsvalgte, og det skal settes opp protokoll. Det bør fremgå av protokollen etter drøftinger med tillitsvalgte/arbeidstaker at det er enighet om hvordan situasjonen skal håndteres.

Vær imidlertid klar over at mange arbeidstakerorganisasjoner har uttalt at de er uenige i at den kortere varslingsfristen blir benyttet i forbindelse med koronaviruset. Selv om det skulle være uenighet med de tillitsvalgte om fristens lengde er det arbeidsgiver som tar den endelige avgjørelsen. De tillitsvalgtes uenighet kan ikke hindre arbeidsgiver i å gjennomføre permitteringen med to dagers varsel.

Ønsker de tillitsvalgte i virksomheter bundet av tariffavtale å bringe inn saken til sentral behandling, må de be om et tvistemøte. I protokollen må arbeidsgiver redegjøre for bakgrunnen for at det varsles med to dagers frist. Det må fremgå at det er gjort en konkret vurdering, at følgene av den ekstraordinære situasjonen var uforutsett for arbeidsgiver og at det var nødvendig å permittere med kort frist. Tillitsvalgte må på sin side redegjøre for hvorfor 14 dagers varsel skulle vært anvendt.

Tillitsvalgte vil så sende protokollen til sitt forbund, som må vurdere om de vil forfølge saken videre.

Dersom det er varslet med to dagers frist, mens partene eller domstolen i ettertid skulle komme til at det «riktige» skulle vært 14 dager, vil det trolig medføre et etterbetalingskrav mot arbeidsgiver.

Arbeidsgiver bør påse at arbeidstaker registrerer seg som arbeidssøker hos NAV og sender inn sin søknad snarest vedlagt permitteringsvarselet, slik at arbeidstaker ivaretar sine dagpengerettigheter. Permitteres 10 arbeidstakere eller flere i løpet av en periode på 30 dager plikter arbeidsgiver å melde fra til NAV.

NAV behandler ikke grunnlaget for permitteringen, men vurderer bare om den ansatte har krav på dagpenger.

Arbeidsgiverperiode

I forbindelse med koronakrisen har Stortinget redusert arbeidsgiverperioden fra 15 til to dager. Dette betyr at arbeidsgiver betaler full lønn de to første arbeidsdagene av permitteringen. Deretter sikres de ansatte full lønn fra staten oppad begrenset til 6G de neste 18 arbeidsdagene de er permittert.

Reglene om arbeidsgiverperiode på to dager gjelder fra og med 20. mars 2020.

For virksomheter som har iverksatt permittering før 20. mars, og allerede har hatt en arbeidsgiverperiode på minst to dager (f. eks 18 og 19. mars) tar staten betalingsansvaret fra og med 20. mars 2020.

Forskuttering
Myndighetene oppfordrer aller virksomheter som har mulighet til å forskuttere permitteringslønn i de 18 arbeidsdagene som skal dekkes av staten, begrenset til kr. 599 148. Hele beløpet vil bli refundert av NAV. Etter denne perioden går de permitterte over på ordinære dagpenger.

Tilbakebetaling til virksomheter som har forskuttert skjer så raskt NAV får en teknisk løsning på plass.

Endringen vil i første omgang gjelde til og med 31.oktober 2020.

Andre endringer i permitteringsordningen som gjelder fra 20. mars 2020 er:

  • De tre ventedagene arbeidstaker normalt er ilagt før dagpenger utbetales, er opphevet. Det vil si at den permitterte mottar dagpenger fra dagen etter at de 20 første dagene er betalt.
  • Arbeidstakers inntekt blir minimum 80% av dagpengegrunnlaget opp til 3G og 62,4 % av dagpengegrunnlaget over 3G og opp til 6G etter dag 20 i permitteringstiden.
  • Inntektsgrensen for å ha rett på dagpenger reduseres fra 1,5 G til 0,75 G de siste 12 avsluttede kalendermånedene. Kravet til minste arbeidsinntekt gjelder for samlet arbeidsinntekt. Det deles ikke opp i arbeidsforhold.
  • Normalt gjelder det et krav om at arbeidstaker må være permittert i minst 50 prosent av sin stilling. Nå er dette kravet satt ned til 40 prosent.

Beregning av lønnsplikt i arbeidsgiverperioden

Arbeidsgiverperioden er redusert til to arbeidsdager. Lønnsplikten disse to dagene beregnes ut fra arbeidstakers gjennomsnittlige daglige arbeidstid ut fra avtalt stillingsstørrelse uavhengig av hva som er oppsatt arbeidstid etter arbeidsplan/turnusplan.

Arbeidsgiverperioden løper ikke når arbeidstakeren likevel ville hatt tjenestefri eller fravær. Den løper fra og med den første dagen arbeidstaker ikke er på arbeid, eller arbeider redusert, fordi han/hun er permittert.

Beregningsgrunnlaget for permitteringslønn er det samme som beregningsgrunnlaget for sykepenger etter folketrygdloven §§ 8-28 til 8-30.

NAV presenterer eksempler på hvordan beregning av permitteringslønn i arbeidsgiverperioden skal gjøres i vedlegg til rundskriv om lønnsplikt og dagpenger ved permittering. Rundskrivet omhandler den ordinære arbeidsgiverperioden på 15 dager, og gjelder tilsvarende for arbeidsgiverperioden på to dager.

Gradert (delvis) permittering

Ved gradert (delvis) permittering må graderingen «legges sammen» slik at de samlet fyller antallet arbeidsdager i arbeidsgiverperioden. Dette betyr at arbeidsgiverperioden blir to dager for 100 % permitterte, og fire dager for 50 % permitterte etter de nye reglene.

Se mer under «beregning av lønnsplikt i arbeidsgiverperioden»

Kan arbeidsgiver dekke mellomlegg mellom lønn og dagpenger?

Arbeidsgiver kan ikke dekke mellomlegget mellom lønn og dagpenger uten at dagpengene samtidig avkortes. Dagpenger gis som erstatning for lønnsbortfall og må trekkes fra i dagpengeutbetalingen hvis arbeidsgiver betaler delvis lønn.

Kilde: Hovedorganisasjonen VIRKE

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: