Det var Siemens Healthineers, Tromp Medikal, GE Healthcare, Philips Healthcare og Decotron sammen med Melanor som den 7. november møtte representanter fra Sykehusbygg.
Fokus i møtet var å avklare og diskutere arealkrav for bildediagnostisk utstyr, krav til tekniske arealer, infrastruktur og tekniske anlegg som strøm, ventilasjon, kjøling etc.
Fra møtet mellom Sykehusbygg og leverandører på produktområde bildediagnostikk. På Bildet kan vi se Finn Drangsholdt, Fagansvarlig Energi og Miljø og Kjell Olav Lyngsmo, Fagansvarlig Utstyr fra Sykehusbygg, i tillegg til deltagere fra Siemens Healthineers, Tromp Medical, GE Healthcare og Philips. Karin Steen, prosjektleder konseptprogram bildediagnostikk fra Sykehusbygg står ved skjermene og presenter.
I tillegg ble det diskutert trender innenfor området som kan påvirke bygg, areal, teknisk infrastruktur i fremtiden. Spesiell oppmerksomhet ble viet hvordan prosess for utveksling av informasjon kan foregå fremover.
-Hovedfokuset for det vi kaller «Prosjekt kompetanseløft» er å gjensidig bedre kjennskapen til utfordringer og fremtidige muligheter mellom Sykehusbygg og leverandørindustrien. Rammen for dette vil både være fellesmøter og møter med utvalgte, eller et fåtall leverandører. Dette er en gylden anledning for våre medlemmer til å bringe viktig kompetanse for dagens og fremtidens løsninger inn i nye sykehus og samtidig forstå Sykehusbygg sine utfordringer. Det dreier seg om noe så grunnleggende at kunde og leverandør snakker sammen for å utveksle informasjon, krav og forventninger og muligheter. Historien viser at dette ikke alltid har vært så enkelt å få til - men nå er det en ny giv, sier seniorrådgiver Jan Ivar Ingebrigtsen i Melanor.
Først ute er leverandører innenfor bildediagnostikk.
-Det er lite hensiktsmessig å måtte endre størrelse på areal, krav til strømtilførsel ventilasjon og kjøling i det anskaffelsesprosessen er i gang. Planlegging og beslutninger bør skje i samråd med leverandørene - det sparer tid og skaper mye større forutsigbarhet for begge parter. På mange måter dreier det seg om at både Sykehusbygg og leverandørene med dette får gjensidig tilgang på kritisk og nødvendig informasjon slik at selve anskaffelsesprosessen blir mest mulig problemfri. Tidligere kan det ha vært slik at det var vært for lite dialog i forkant av anskaffelsen. Det er dyrt å gjøre om på areal og annen infrastruktur når den nye avanserte maskinen først står der, sier Ingebrigtsen.
Møtet var preget av åpenhet og god dialog. Neste skritt i arbeidet blir å samle informasjon fra leverandørene og utforme et felles forslag til arealplan.
-Melanor har stor tro på at dette er veien å gå for å få en felles forståelse for utfordringer og muligheter. Slike møtearenaer et godt grunnlag for å bringe frem og diskutere løsningsforslag i kommende anbud i både nye- og eksisterende sykehusbygg hvor større bildediagnostisk utstyr skal installeres og driftes, sier Ingebrigtsen.
-Er dette en samarbeidsmodell og en arena som kan være nyttig også for andre av Melanors leverandører?
-Absolutt, først ut nå er produktområde bildediagnostikk, så her tråkker vi spor. Så raskt som mulig vil vi gjennomføre tilsvarende prosesser for produktområde laboratorier - innenfor LAB er det jo ofte mer komplekse krav til arealer, så det var en bevisst strategi å starte med bildediagnostikk. Vi kommer også til å gjennomføre tilsvarende prosesser sammen med leverandører av operasjonsstuer, sterilsentraler og IKT. Hvilket av disse fire produktområdene som i neste trinn tas inn mot Sykehusbygg, og vil være et resultat av hvordan arbeidet med billeddiagnostikk forløper, avslutter Ingebrigtsen.
Har du spørsmål eller innspill, ta gjerne kontakt med Jan Ivar Ingebrigtsen.