Mange barn og unge som er under barnevernets omsorg har spiseforstyrrelser eller liknende problematikk. Disse trenger hjelp fra ulike instanser, og mange mottar i dag et fragmentert tilbud i spesialisthelsetjenesten og barnevernet. Det finnes også få barneverninstitusjoner med tilstrekkelig kompetanse til å kunne gi et fullverdig tilbud til disse ungdommene.
Aleris og Villa SULT/ Institutt for spiseforstyrrelser har derfor inngått et langsiktig samarbeid med mål om kompetanseheving og etablering av faglige solide og kvalitativt gode tilbud til barn og unge i barnevernet med spiseforstyrrelser. Samarbeidet skal fremme spesialisert miljøterapeutisk behandling med høyt faglig nivå i arbeid med barn og unge som strever med spiseforstyrrelser og liknende problematikk.
Målet er å utvikle miljøterapeutisk spisskompetanse omkring kropp, ernæring og selvskade i arbeid med barn og unge som strever med spiseforstyrrelser og liknende problematikk. Nytenkning og utvikling av samarbeidsmodeller med familie, spesialisthelsetjenesten og oppdragsgivere vil også være sentralt.
- Manglene i samarbeidet mellom barnevernet og psykisk helsevern har vært et tilbakevendende tema gjennom mange år og er noe som fremdeles gjenstår å forbedre. Dette er et spennende samarbeidsprosjekt som forhåpentlig vil bygge noen broer mellom fagfeltene og bidra til at barn og unge i barnevernet med spiseforstyrrelser får et mer helhetlig tilbud, sier administrerende direktør i Aleris Omsorg Norge, Erik Sandøy.
Samarbeidet vil baseres på tett samarbeid mellom barnevern og spesialisthelsetjenesten, og ta utgangspunkt i anerkjente miljøterapeutiske prinsipper.
- Barnevernsinstitusjonene som er med i prosjektet har allerede erfaring i arbeid med unge med spiseforstyrrelser, og representerer et meget godt utgangspunkt for videre kompetanseutvikling. Vi ser frem til å jobbe frem et bedre samarbeid på dette feltet, sier stifter av Villa SULT/ Institutt for spiseforstyrrelser, psykiater Finn Skårderud.