– Det er noe som har oppstått etter at jeg endte opp på hjemmekontor. Det er helt klart, sier Ruben Albrechtsen.
Etter ett år på hjemmekontor, begynte han å slite med stiv nakke og ryggproblemer med påfølgende hodepine.
– Veien til statisk arbeid er kortere på hjemmekontor. Hjemmekontoret mitt er ergonomisk sett ikke tilpasset sammenlignet med kontoret mitt på jobb. Der har vi HMS-ansvarlige som passer på at vi sitter riktig, men de kommer dessverre ikke hjem og tar denne oppfølgingen, sier Albrechtsen.
Bilde: Christian Høst (hvit t-skjorte) og Ruben Albrechtsen. Foto: Privat.
I mars i år begynte kroppen å si ifra. Etter noen dager med smerter, tok han kontakt med en kiropraktor.
– Det var veldig ubehagelig da det sto på som verst. Hadde jeg ikke fått fikset det, så kunne det endt med en sykemelding, forteller han.
Økt trykk
Albrechtsen er ikke alene om å ha rygg- og nakkeplager. Tall fra Norsk kiropraktorforening viser at smerter i korsrygg og nakke er den viktigste årsaken til ikke-dødelig helsetap i Norge. Muskel- og skjelettplager var hoveddiagnosen bak 38 prosent av alle tapte dagsverk knyttet til sykefravær, viser tall fra Nav. Prislappen for den tapte helsen alene er estimert til 165 milliarder kroner.
Totalbildet er forsterket av den aktuelle pandemien. Tall fra Opinion AS viser at hver fjerde nordmann har fått smerter i nakke, rygg eller lignende plager på grunn av mer hjemmekontor eller mer stillesittende tilværelse etter koronautbruddet.
– Vi har merket økt trykk på denne typer skader, spesielt i år. Februar og mars har vært ekstremt travle for oss, samtidig som vi i april har sett en nedgang. Dette har nok en sammenheng med smittetrykket i regionen, fordi folk er nok mer skeptiske til å oppsøke klinikker når det er mye smitte, forklarer Christian Høst, daglig leder av Høst Helse i Arendal.
– Ta pauser
Han forteller at de aller fleste oppgir hjemmekontor som årsaken til smertene.
– Historien til Ruben er egentlig et veldig godt eksempel på hvordan man kan unngå en sykemelding. Det handler om å oppsøke hjelp i tide, forklarer Høst. Han forteller at mange går for lenge med smerter før de tar kontakt med dem eller fastleger, som ofte henviser videre til en kiropraktor.
– De fleste merker det ikke før det smeller. Det er ikke alltid man klarer å se faresignalene. Samtidig er det viktig å understreke at dette er ikke farlig. Det beste rådet jeg kan gi for å unngå denne type skade, er å være flink til å ta pauser og bevege seg, sier Høst.
Behov for mer forskning
Velferdssamfunnet vårt står overfor store utfordringer. Vi blir stadig færre i yrkesaktiv alder, samtidig som fødselstallene er historisk lave. Dette vil påvirke alle velferdsgodene våre. Helse- og velferdssektoren vil kreve enorme ressurser i fremtiden. Derfor trenger vi at alle bidrar for å forbygge og behandle «vondter» slik at folk kan stå lengre i jobb. Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at utfordringene med nakkeplager trolig bare vil øke, i og med at vi stadig får en befolkning. Kiropraktorer er et viktig bidrag for å behandle denne type skader.
– Vi trenger en økt satsing på forskning av skjelett- og nakkeplager. Det er også behov for kiropraktorutdanning i Norge, sier Høst.
Ruben Albrechtsen gikk til kiropraktorbehandling tre ganger. Nå er han kvitt smertene.
– Etter behandlingen jeg fikk, så kan jeg nå kjenne det på kroppen hvis jeg har sittet stille for lenge. Da tar jeg meg en pause og bevege meg litt, sier Albrechtsen.