Anne-Birgitte Høyerholt, COO og seniorrådgiver i Opinion, legger frem tallene under seminaret. Foto: NHO Geneo/Emma Egedal Nilsen.
Yngre kvinner har det dårligere psykisk og fysisk enn eldre kvinner. Og kun halvparten av kvinner opplever at fastlegen har nok kunnskap om kvinnehelse.
Det kommer frem i en ny undersøkelse fra Opinion, som er gjennomført i samarbeid med NHO Geneo (landsforeningen for helsenæring, velferd og oppvekst), i forbindelse med Den internasjonale kvinnedagen.
- Dette er funn vi må ta på alvor. Alt for lenge har kvinnehelse blitt nedprioritert. Det er på tide at det blir løftet opp til Eliteserien i norsk politikk, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.
- Kvinnehelse er viktig å sette på agendaen, og med gode tallgrunnlag og innsikt ønsker vi å bidra med mer kunnskap hos både arbeidsgivere, politikere og samfunnet generelt, sier Anne-Birgitte Høyerholt, COO i Opinion.
På spørsmål om hvordan du opplever din fysiske helse, svarer 5 prosent av yngre kvinner (under 36 år) svært bra. 19 prosent av kvinner over 60 oppgir det samme. Når det kommer til psykisk helse svarer 6 prosent av yngre kvinner at de opplever den som svært god. 30 prosent av eldre kvinner svarer det samme.
- Det er store forskjeller mellom yngre kvinner og eldre kvinner i hvordan de opplever sin fysiske og psykiske helse. Vi vet ikke årsaken til dette, men det er nok et mer individualistisk fokus hos den yngre generasjonen enn den eldre og at de yngre setter standarden høyere på hva som er svært bra helse, sier Høyerholt i Opinion.
Hemmer kvinner i arbeidslivet
8 av 10 kvinner har opplevd helseplager de siste 12 månedene, fremkommer i undersøkelsen. Av dem som har opplevd plager, så oppgir 49 prosent at plager knyttet til psykisk helse hemmer dem i å fungere fullt i sin stilling i arbeidslivet. 30 prosent oppgir å ha hatt ulike plager knyttet spiseforstyrrelse og/eller kroppsbilde, og 29 prosent oppgir i forbindelse med menstruasjonssyklus.
Karita Bekkemellem, adm.dir. i NHO Geneo.
- Jeg tror mange kvinner presser seg ekstremt hardt. Kvinner skal være i hundre prosent jobb, samtidig som de ofte også tar mer ansvar også på hjemmebane. Det kan være vanskelig å sjonglere, sier Bekkemellem.
- I tillegg er det for lite fokus på det som er de typiske kvinnehelse-sykdommene i alt fra forskning, utdanning og i arbeidslivet for øvrig. Hvis man har mer kunnskap, kan man også legge mer til rette for dette som arbeidsgiver, sier Bekkemellem.
Unge kvinner stoler mer på helseinfluensere
Videre i undersøkelsen kommer det frem at 55 prosent av kvinner mener fastlegen har god kunnskap om kvinnehelse. Det er spesialistleger (68 prosent) kvinner opplever har mest kunnskap om kvinnehelse, deretter følger kvinner generelt (41 prosent) og helsesider utarbeidet av det offentlige (37 prosent).
- Det er tydelige forskjeller i at de under 36 år opplever at helseinfluensere og sin mor har mer kunnskap om kvinnehelse enn kvinner 60 år og eldre. De eldste mener fastlegen besitter større grad av kunnskap om kvinnehelse enn hva de yngre kvinnene mener, sier Høyerholt.