Ny kreftstrategi fra regjeringen: - Bra å tenke langsiktig, men vi savner mer handling

Karita Bekkemellem, adm.dir. i NHO Geneo, er fornøyde med at regjeringen tenker langsiktig med ny kreftstrategi, men savner handling rundt legemidler.

Regjeringen lanserte i dag en ny kreftstrategi for de neste ti årene. NHO Geneo mener dette er positivt, men etterlyser mer handling.

På St. Olavs hospital presenterte helse- og omsorgsminister, Jan Christian Vestre, regjeringens nye kreftsstrategi for 2025 - 2035. Den nye strategien tar utgangspunkt i den forrige kreftstrategien, som Helsedirektoratet nå har revidert.

Nytt for i år er at strategien strekker seg over ti år, ikke fem som var tidshorisonten forrige runde.

- Dette er et skritt i riktig retning, men nå må vi ha mer handling, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

- Kreft berører mange, og kommer til å berøre enda flere i fremtiden. Denne strategien er først og fremst et bidrag for at alle pasienter og kommende pasienter skal få den beste behandlingen, slik at enda flere overlever sykdommen. Vi er veldig positive til screeningprogrammer for lunge- og prostatakreft, og at strategien legger til rette for mer digital hjemmeoppfølging, etter pasientenes ønsker, sier hun.  

- Det er både klokt og modig av helseminister Vestre å legge en strategi for de neste ti årene. Vi trenger flere som tenker langsiktig innen helse-, velferd- og oppvekstsektoren, og dette er et eksempel til etterfølgelse om vi skal oppnå brede forlik i helsepolitikken. Vi kan ikke tenke fireårsperioder, som ofte er horisonten for politikere som stiller til valg. Det må tenkes langsiktig, slik at alle involverte parter får forutsigbare rammevilkår. Det mener jeg denne strategien legger til rette for, legger hun til.

Fem hovedmål

I strategien er det fem målområder. Hovedmålene er:

  • Norge skal bli et foregangsland for kreftforebygging
  • Norge skal bli et foregangsland for gode pasientforløp
  • En mer brukerorientert kreftomsorg
  • Flere skal overleve og leve lenger med kreft
  • Best mulig livskvalitet for kreftpasienter og pårørende

Mer forebygging og investering

- Vi vet at 1 av 3 krefttilfeller kan forebygges, og derfor må forebyggende tiltak prioriteres i større grad. Fortsatt er det slik at norske pasienter får kreft som det er fullt mulig å forhindre at de får. NHO Geneos medlemmer har allerede flere gode tiltak og tilbud som venter på å bli brukt i dette arbeidet, påpeker NHO Geneo-lederen.

- Det er helt avgjørende at det gjøres tiltak for å sikre raskere tilgang til nye legemidler på området. Norske pasienter går i dag glipp av revolusjonerende og livreddende kreftmedisin, som pasienter i våre naboland har tilgang til. Det kan vi ikke akseptere og mener vi mangler i denne strategien, konstaterer Bekkemellem.

- Dessuten er investeringer i teknologi og medisinsk utstyr sentralt for å sikre best mulig behandling for pasientene, men også som et bidrag for å avlaste helsepersonell. I tillegg er det helt nødvendig å styrke rehabiliteringstilbudet til kreftrammede. Mange som er ferdigbehandlet for kreft får ikke den rehabiliteringen som er nødvendig for at de skal kunne komme tilbake til livet de levde før de ble rammet, og mange blir stående utenfor arbeidslivet. Slik kan vi ikke ha det, og vi forventer at det nå settes politisk kraft bak en bred satsning som gjør helsetjenesten vår vesentlig bedre, sier hun.

Kreftstrategien vi har fått lansert i dag, er et godt eksempel på politisk handlekraft. Nå skal vi i NHO Geneo gjøre hva vi kan for at strategien blir fulgt opp med konkrete resultater for pasienter og deres pårørende.

NHO Geneo er enige med helseministeren om at Norge skal være i verdenstoppen av diagnostisering, behandling og oppfølging av kreft. Derfor er vi mer ambisiøse på vegne av kreftpasientene. Derfor etterlyser vi også følgende:

  • Flere tiltak for økt finansiering av kreftforskning, ikke bare flere pasienter i kliniske studier.
  • Bedre tilgang til innovative behandlinger og effektive legemidler. Dette vil gi kortere ventetider for nye medisiner og behandlingsmetoder.
  • Styrke støtten kreftpasienter og pårørende får, særlig rehabiliteringstilbud.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: