– Bård og med-gründerne i Vitalthings utvikler høyteknologi som forenkler og forbedrer helsetjenesten. Det er et strålende eksempel på at kapital, kompetanse og kreativitet i privat sektor trygger pasienten og frigjør arbeidskraft, sier Ole Erik Almlid fra scenen.
Vi møter Bård Benum, administrerende direktør i Vitalthings, på NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum. Selskapet har en visjon om å forbedre folks liv med teknologi, blant annet gjennom å optimalisere arbeidsoppgaver for helsepersonell.
Verdens første kontaktløse pasientmonitor
Vitalthings har utviklet verdens første kontaktløse pasientmonitor, og hovedprosjektet er kontaktløs oppfølging av livstegn hos mennesker. Det gjør det mulig for helsepersonell å følge opp pust og pustemønster, om brukerne sover, er urolig eller har forlatt sengen, uten fysiske tilsynsrutiner.
– Dette har vi gjort i tett samarbeid med kliniske miljøer og helsemiljøet i Norge. Dette har et enormt potensial, særlig når vi ser skiftet i hvordan mennesker fremover må følges opp. Vi generer mye data og utvikler algoritmer for proaktiv oppfølging på klinisk forverring, kols og hjertesvikt. Teknologien vi utvikler har ikke bare potensiale på sykehus, men også sykehjem og hjemme, sier Benum.
Trenger å satse på gründervirksomhet
Selv om Vitalthings har lyktes i få investorer og stor interesse fra utlandet, venter flere utfordringer når selskapet nå skal vokse globalt.
– Vi har noen store utfordringer knyttet til gründervirksomhet i Norge. En av dem er at vi ikke har tradisjon på å satse nok på en del av de nye teknologiområdene, deriblant det digitale, sier Benum.
– Vi trenger mer kapital, men det er ikke opplagt at vi finner denne kapitalen i Norge. Da er vi i en diskusjon på om vi klarer å skalere denne typen selskap til å forbli et norsk selskap. Derfor er det viktig å få utviklet investorkapitalen i Norge og rammebetingelsene for denne videre, slår Benum fast.
Vitalthings er ikke alene om å kjenne på utfordringer knyttet til å vokse. Dette trakk også NHO-sjefen frem på scenen, der han pekte på at svært få lykkes med å skalere opp teknologiselskap i Norge og at vi mangler risikovillig kapital.
– Derfor sier NHO ja til å satse på gründere, teknologi og forskning. Ja til å ta bort de siste skjerpelsene i exit-skatten, sa Ole Erik Almlid fra scenen.