Anniken Strid, skandinavisk leder i Salts Healthcare deler sine synspunkter på kvinnehelse og arbeidsliv. Foto: Melanor
I anledning kvinnedagen arrangerte NHO Geneo seminaret «Kvinnehelse – et nøkkelverktøy for likestilling og økonomisk vekst» 6. mars. Anniken Strid fra Salts Healthcare, medlem i Melanor, deltok i panelsamtalen om hvordan satsing på kvinnehelse kan øke arbeidsinkludering.
Vi tok en prat med Anniken Strid, skandinavisk leder i Salts Healthcare, etter arrangementet for å høre hennes synspunkter på sammenhengen mellom kvinnehelse og arbeidsliv.
Behov for mer forskning på overgangsalderen
– Vi vet at 100% av alle kvinner skal i overgangsalder, og tre fjerdedeler opplever plager. Likevel forskes det ikke nok på dette, sier Strid.
Hun understreker at overgangsalderen er en stor årsak til sykefravær, og at kvinner er sykemeldt mer enn menn.
– Vi må forstå overgangsalderen bedre for at vi som ledere kan tilrettelegge og vi må investere mer i forskning, sier Strid.
– Det er også viktig å normalisere overgangsalder, slik at kvinner tør å ta samtalen med sin nærmeste leder, uten at det blir flaut, fortsetter Strid.
Tilrettelegging for ansatte og pasienter
Salts Healthcare er et 300 år gammelt familiedrevet stomifirma i England.
Strid forteller at 96% av de som rapporterer til henne er kvinner i ulike livsfaser, med et aldersspenn fra 24 til 70 år. Hun mener det er viktig å tilrettelegge for å holde ansatte i jobb.
– Det handler om å investere i folka sine og få dem til å trives, sier Strid.
Hun trekker også frem betydningen av tilrettelegging for brukere av produktene.
I en studie fra 2016 ønsket mange kvinnelige respondentene flere farger på stomiposene for å kunne matche med antrekk.
– Basert på tilbakemeldingene lanserte vi stomiposer i ulike farger, som første selskap i verden, forteller Strid.
Hun peker på betydningen av å normalisere stomi, og hvordan dette kan hjelpe stomipasientene tilbake i jobb.
– Blant annet ved å ha et medisinsk utstyr som ikke ser ut som et medisinsk utstyr, men som du føler er en del av deg. Da er det viktig at vi ser pasientene i hele livsløpet, sier Strid.
Utfordringer i forskning og utvikling
Hvordan mener du medisinsk utstyr plasserer seg i debatten om kvinnehelse?
– Medisinskteknisk utstyr inkluderer alt fra bind til utstyr for ultralyd, og vi har et stort ansvar for å drive forskning, sier Strid.
Hun mener bransjen kan gå foran som et godt eksempel både ved å tilrettelegge for hele livsløpet blant ansatte og investere i forskning.
Samtidig peker Strid på generelle utfordringer med reguleringsprosesser som gjør at det tar lang tid fra en idé oppstår til den kommer på markedet.
Hun trekker også frem at kvinner ofte ekskluderes fra forskning, for eksempel på grunn av graviditet og normale hormonsvingninger gjennom syklus.
– Vi må beskytte kvinner med forskning, ikke fra forskning.
– Som det ble sagt under arrangementet i dag, kvinner er ikke små menn. Vi er forskjellige, avslutter Strid.
Fra venstre: Line Bye, styrer i Montessori Solsikken, Anniken Strid, skandinavisk leder i Salts Healthcare, Anita Patel Jusnes, Head of Patient Journey Engagement i Roche, Hanne Charlotte Schjelderup, leder i Jordmorforbundet NSF, og ordstyrer Ingrid Alice Mortensen. Foto: NHO Geneo/Emma Egedal Nilsen.