Helseøkonomi er et viktig tema for leverandører av medisinsk utstyr.
– Ressursene i helsetjenestene blir knappere, samtidig som behovene øker. Fremover blir det derfor avgjørende å kunne dokumentere hvordan bransjens løsninger bidrar til økt produktivitet i helsevesenet, sier Hella Yngsdal, prosjektleder i Melanor.
For å styrke denne kompetansen arrangerte Melanor kurs i helseøkonomi, ledet av Erland Skogli og Kari Rolfsjord fra Menon Economics. Kurset tok for seg markedsadgang, metodevurderinger og helseøkonomiske modeller, som er særlig relevant etter Health Technology Assessment Regulation (HTAR) trådte i kraft 12. januar 2025, og de første metodevurderingene for medisinsk utstyr starter i 2026.
DMP om metodevurdering, europeisk samarbeid og HTAR
I kurset fikk deltakerne høre fra sentrale aktører, deriblant Direktoratet for medisinske produkter (DMP), representert ved Annette Flatby, Sari Ormstad og Anna Stoinska-Schneider. De delte innsikt i nasjonal metodevurdering, det europeiske samarbeidet og HTAR for medisinsk utstyr.
– Vi håper deltakerne sitter igjen med en helhetlig forståelse av hvordan Nye metoder fungerer, fra metodene kommer inn i systemene, og gjennom prosessen frem til vi er ferdige med våre metodevurderinger, sier Flatby.
– Vi håper også at deltakerne har fått et godt innblikk i den nye EU-forordningen om metodevurdering, HTAR, som nå har tredd i kraft, tilføyer Ormstad.
Råd til deg som sitter på effektive løsninger
Kjetil M. Istad har over 20 års erfaring innen offentlige anskaffelser i helsesektoren og er nå seniorkonsulent i Rud Pedersen. Han delte sine råd til leverandører som sitter på løsninger som er mer effektive enn de som er i bruk i dag.
– Har du gode løsninger, er min erfaring at helsetjenesten ønsker å høre om den. Men først, sørg for å forstå behovene i helsevesenet. Er den relevant i forhold til de utfordringer helsetjenesten står ovenfor?, spør Istad.
Han understreker at leverandørene må være tydelige på verdien av løsningen.
– Fortell om hvordan løsningen gir konkrete resultat i forhold til hva helsetjenesten kjenner på som et problem å løse. Det kan være bedre ressursutnyttelse, økt pasientsikkerhet eller svar på andre utfordringer, fortsetter Istad.
Til slutt oppfordrer han til å lytte aktivt:
– Når du har kommet så langt – lytt aktivt til brukerne. Det gir dere verdifull innsikt som kan gjøre løsningen enda bedre og bygger tillit til at dere ønsker å være en partner i et langsiktig samarbeid, avslutter Istad.
Følg med videre for nye kurs med Melanor
Vi planlegger for nytt kurs i helseøkonomi. Er du interessert i å delta? Send en e-post til Hella Yngsdal.
Fremover vil Melanor utvikle og tilby kurs som svarer på medtek-bransjens utfordringer. Hvilke behov har du for kompetansepåfyll? Ta gjerne kontakt med oss for en prat!