Torsdag 16. januar samlet NHO Geneo flere medlemsbedrifter til møte med byråden for helse i Oslo, Saliba Andreas Korkunc, på Næringslivets Hus for et møte om fremtidens eldreomsorg.
Under møtet ble det diskutert behovet for smartere løsninger innen helseteknologi, samarbeid mellom offentlige og private aktører, samt bærekraftige tilnærminger for å møte utfordringene som følger med en aldrende befolkning.
Økt samarbeid og investering i teknologi
Korkunc understreket viktigheten av helseteknologi som en løsning på de økende behovene i helsevesenet.
– Det er et stort økonomisk behov for nye løsninger i helsevesenet. Vi kan ikke bare fortsette å pøse på med penger til bemanning. Vi må bli flinkere til å utnytte de ressursene vi allerede har, samtidig som vi forbedrer kvaliteten og sparer kostnader, sa Korkunc.
Han fremhevet også behovet for samarbeid mellom offentlige og private aktører for å skalere vellykkede prosjekter, slik at løsninger kan iverksettes raskere og mer effektivt.
Innovative løsninger fra medlemsbedriftene
Flere av NHO Geneos medlemsbedrifter deltok i diskusjonen og fremhevet sine egne tilnærminger til fremtidens eldreomsorg.
Irene Foss, daglig leder i Ecura Hjemmetjenester, påpekte nødvendigheten av å tilpasse tjenestene til de eldre med sammensatte behov.
– Vi ser stadig flere eldre med sammensatte behov, og det tvinger oss til å tenke annerledes. Dette understreker viktigheten av å utvikle løsninger som kombinerer teknologi med skreddersydd omsorg, uttalte Foss.
Lasse Juliussen i Fagertun trygt og trivelig påpekte betydningen av arbeidsmiljøet.
– Vi prøver å gi pasientene følelsen av å bo hjemme, der de får den helsehjelpen de trenger uten å forstyrre deres private rom, sa Juliussen.
Han vektla viktigheten av et stabilt og forutsigbart arbeidsmiljø for både ansatte og beboere.
Ida Meisland Eide, direktør i Norlandia Care Norge, påpekte at det er nødvendig å bryte med tradisjonelle strukturer for å møte fremtidens krav.
– I dag opplever vi at kommunene fortsatt bestiller gårsdagens løsninger, noe som hindrer oss i å ta i bruk morgendagens teknologi allerede nå, sa Meisland Eide.
For å lykkes fremover mener hun at det er viktig å inkludere flere yrkesgrupper og satse på tverrfaglighet.
Julie Mittet, daglig leder på Grefsenhjemmet, som har lang erfaring med eldreomsorg, vektla viktigheten av samarbeid.
– Når vi snakker om konkurranse, burde vi heller si økt samarbeid. Vi har jo de samme skattebetalerne og brukerne, uttalte Mittet.
Hun påpekte også behovet for å involvere private aktører i prosjektarbeid for å skape mer effektive løsninger.
Richard Skaar Thorsrud, administrerende direktør i Villa Skaar, påpekte at helsetjenestene står overfor en perfekt storm med økende behov for sykehjemsplasser og redusert kommuneøkonomi.
– Kombinasjonen av en eksplosiv økning i antall eldre, færre pårørende og stram kommuneøkonomi har skapt en perfekt storm, sa Skaar Thorsrud.
De understreket også viktigheten av å bruke helseteknologi for å møte fremtidens behov på en kostnadseffektiv måte.
Fremtidens utfordringer krever samarbeid
Møtet på Næringslivets Hus viste tydelig at fremtidens eldreomsorg krever et tett samarbeid mellom offentlige og private aktører, samt en fornyelse av strukturer og løsninger. Teknologi og tverrfaglighet vil spille en sentral rolle i utviklingen av helsetjenester som både er effektive og bærekraftige.
Sammen med Korkunc deltok Trude Bakke, Ivar Fossberg Aulie og Tor Løvset Waage.