Fra skistue til barnehageperle: – Norlandia Skistua setter standarden

Publisert

Fra venstre: Tone Mila, fagdirektør i NHO Geneos barnehagebransje, Torleif Langness Hauge, daglig leder i Norlandia Skistua, og Alexander Lie Nilsen, salg- og markedsansvarlig i NHO Viken Oslo. Foto: NHO Geneo.

Norlandia Skistua barnehage på Frognerseteren har en unik historie som friluftsbarnehage og skistue, og kan vise til både høy foreldretillit og et godt arbeidsmiljø.

Denne uken besøkte NHO Viken Oslo og NHO Geneo Norlandia Skistua barnehage på Frognerseteren i Oslo. Norlandia Skistua er en barnehage med en historie og beliggenhet som skiller seg ut.

Torleif Langness Hauge, daglig leder i barnehagen, fortalte entusiastisk om barnehagens reise fra å være skistue og treningslokale for Skiforeningen til å bli en friluftsbarnehage i 1994.

Rett ved Oslomarka

Barnehagen ligger perfekt plassert rett ved Oslomarka, noe som gir barna unike muligheter til å utforske naturen. Dette har gjort den svært populær blant foreldre, med lange ventelister og barn som kommer fra hele Oslo.

– Foreldre kan levere barna på Majorstuen T-banestasjon, noe som gir mange bybarn sjansen til å oppleve barnehagehverdagen tett på naturen, forklarer Langness Hauge.

– Vi er stolte av å kunne tilby en barnehagehverdag som gir barna nærhet til naturen og et trygt og godt miljø, sier han.

 Godt arbeidsmiljø og lavt sykefravær

Norlandia Skistua har oppnådd imponerende resultater: Lavt sykefravær blant de ansatte (3,2 prosent i 2024), høy score på foreldreundersøkelser og kåring som Årets barnehage av Private Barnehagers Landsforbund (PBL) i 2018.

Likevel er det én utfordring som preger hverdagen til barnehagen: Rekrutteringen av barnehagelærere.

Langness Hauge forklarer at de opplever utfordringer med rekruttering av barnehagelærere, da få kvalifiserte søkere melder seg når stillinger lyses ut. Dette gjør det vanskelig å oppfylle bemanningsnormen og lovkravene, som krever ansettelse av barnehagelærere med godkjent utdanning.

Bemanningsnormen og lovverk knyttet til rekruttering av barnehagelærere krever at når det ikke er mulig å ansette barnehagelærere som oppfyller utdanningskravet, må det søkes om dispensasjon for å ansette en person uten den formelle kvalifikasjonen.

– Vi opplever at det er få kvalifiserte søkere til stillinger, og prosessen med å søke dispensasjon fra utdanningskravet er både tungvint, tidskrevende og kostbar, sier han.

Søknadsprosessen for dispensasjoner er tidkrevende, tungvint og kostbar for barnehagene. Likevel ender mange barnehager opp med å rekruttere ansatte uten formell utdanning for å dekke behovet midlertidig.

Behov for forenkling

Noen barnehager har derimot hatt flaks, som Langness Hauge, som har ansatt en dyktig pedagogisk leder med dispensasjon. Denne pedagogen har en mastergrad i pedagogikk og gjør en god jobb, men har ikke den formelle utdanningen som barnehagelærer.

Langness Hauge og pedagogen ønsker naturligvis å gjøre stillingen fast, men regelverket knyttet til bemanning og dispensasjon forhindrer dette.

– Konsekvensene er gjentatte utlysninger av stillingen hvert år, med kostnader på opptil 20 000 kroner, usikkerhet for pedagogen knyttet til videre ansettelse og risiko for at pedagogen med mastergrad finner seg en ny jobb, noe som igjen kan føre til høy turnover i barnehagen, sier han.

Torbjørn Sølsnæs, bransjedirektør for NHO Geneos barnehagebransje, understreker at det er behov for å forenkle prosesser og legge til rette for at dyktige pedagoger kan bli værende i stillingene sine.

– Systemet rundt bemanning og dispensasjoner skaper unødvendige utfordringer for både barnehagene og de ansatte. Forenkling av prosessene og mer fleksibilitet i regelverket kan bidra til mer stabilitet og redusere både kostnader og turnover, sier Sølsnæs.

– Barnehagene spiller en avgjørende rolle i å gi barna en god start, og vi må sikre at de har tilgang på kompetente ansatte uten nødvendige byråkratiske hindringer, legger han til.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: