Som en del av IA-avtalens forlengelse i 2019 ble partene enige om å sette inn en spisset innsats for prioriterte bransjer og sektorer. Blant disse var sykehjemssektoren. NHO Geneo har vært representert i arbeidet med Torbjørn Furulund som bransjedirektør for helse og velferd.
Resultater etter fem år
I løpet av de siste fem årene har IA-bransjeprogrammet for sykehjem oppnådd betydelige resultater i å redusere sykefraværet og forbedre arbeidsmiljøet. Resultatet av arbeidet er nå oppsummert i en læringsrapport.
I den forbindelse arrangerte KS et webinar sammen med partene bak tiltaket for å presentere læringsrapporten. Der understreket Torbjørn Furulund viktigheten av arbeidsgivernes engasjement i arbeidet.
– Man kommer ikke så langt uten at arbeidsgivere også forstår sitt ansvar. Både som ledere i virksomheter, men også som arbeidsgivere og som en del av arbeidsorganisasjonen, sier han.
Furulund påpeker også nødvendigheten av å forankre prosjektene på arbeidsgiversiden for å oppnå suksess.
Ledelsesutviklingsprogrammet Stødig lederskap
Et av de sentrale tiltakene i programmet er Stødig lederskap, et ledelsesutviklingsprogram som startet opp i 2020. Programmet har som mål å gi ledere i sykehjem et apparat rundt seg for å håndtere utfordringer i hverdagen.
– Vi lagde et fleksibelt mentorprogram med digitale og fysiske samlinger over seks måneder. Programmet inneholdt ulike moduler hvor man samler ledere i geografiske områder for å dele erfaringer og skape utveksling på ledernivå, forklarer Furulund.
Med over 550 deltakere i løpet av fire år viser evalueringer at deltakerne har hatt stor nytte av programmet.
– Samtidig vet vi at det å være leder kan være ganske ensomt også. Man er ofte i skvis, som en mellomleder ofte er, sier Furulund og fremhever også viktigheten av støttestrukturer for ledere.
Opplæring av hjelpere
For å sikre varige effekter av tiltakene har programmet trent opp over 200 hjelpere, inkludert rådgivere fra NAV Arbeidslivssenter, bedriftshelsetjenesten (BHT) samt HR- og HMS-rådgivere som kan bistå sykehjem i arbeidet med å forbedre arbeidsmiljøet.
Effektiv bruk av eksisterende støtteapparat
Furulund understreker behovet for å bruke eksisterende støtteapparat effektivt:
– Det er viktig å bruke hjelpen som allerede finnes: IA-rådgivere, NAV, Arbeidslivssenteret, og så videre. Man bør bruke dem godt, for noe av poenget med hjelpetiltakene er å sikre varig effekt, sier han.
Furulund påpeker også at for å oppnå varig effekt må man være bevisst på hvordan hjelperne kan brukes effektivt, og at det finnes mye kompetanse der ute.