Denne uken møttes arbeidsinkluderingsbedrifter og Fremskrittspartiet (FrP) på Næringslivets hus. Det ble det tydelig at politikken fra 2015, som åpnet for anbudsutsettelse av enkelte arbeidsmarkedstiltak, har levert langt bedre resultater enn mange forutså.
Til tross for den innledende kritikken har erfaringene vist en betydelig økning i kvaliteten på tjenestene, økt profesjonalitet i bransjen og at flere mennesker har fått muligheten til å komme i arbeid.
75.000 flere i arbeid – et nasjonalt mål
– For å nå regjeringens ambisjon om å øke sysselsettingsgraden fra 80,4 % til 82 % innen 2030, må vi få 75.000 flere personer inn i arbeidslivet. Dette handler ikke bare om et tall, men om en samfunnsoppgave som krever målrettede tiltak, effektiv ressursbruk og politiske prioriteringer som fremmer kvalitet og inkludering, sier sier Mee Eline Eriksson, fagdirektør for forebyggende helse i Helse og velferd.
Det er tydelig at private arbeidsinkluderingsbedrifter spiller en avgjørende rolle i denne innsatsen. Med en dokumentert suksessrate på 80 % i overgangen fra tiltak til arbeid, mot 10–45 % for tilskuddsfinansierte offentlige aktører, er de en viktig del av løsningen.
– Tallenes tale er tydelig. Vi har solid erfaring med hva som fungerer, og det er selvsagt at vi må satse enda mer på dette. Konkurranse på like vilkår er avgjørende for å sikre både kvalitet og rettferdighet i arbeidsmarkedstiltakene, sier Eriksson.
Samfunnsverdien av arbeidsinkludering
Videre har private aktører vist at de kan levere skreddersydde tjenester til de mest sårbare gruppene, som personer med rusproblemer, psykiske lidelser og funksjonsnedsettelser. Dette er et tydelig bevis på at privat sektor kan levere tjenester av høy kvalitet med spesialisert kompetanse.
– Private arbeidsinkluderingsbedrifter bidrar ikke bare til å få mennesker i arbeid – de bygger opp samfunnsverdi. Hver person som går fra utenforskap til arbeid, sparer samfunnet millioner i trygdekostnader og skaper verdier gjennom produktivitet, skatt og økt kjøpekraft, legger hun til.
Mer av det som fungerer
Under møtet med FrP ble det klart at veien videre handler om å bygge videre på det som allerede fungerer:
- Profesjonalisering: Private aktører har vært en katalysator for økt kvalitet og innovasjon i bransjen.
- Like konkurransevilkår: Konkurranse skjerper aktørene. Det er på tide å eliminere ineffektiv kryssubsidiering mellom tilskuddsfinansierte og anbudsutsatte tiltak.
- Økt samfunnsverdi: Ved å åpne for flere private aktører kan vi nå sysselsettingsmålene raskere og mer effektivt.
FrP uttrykte sin støtte til bransjens arbeid og anerkjente betydningen av å videreføre og utvide anbudsutsettelsen av arbeidsmarkedstiltak.
Fremover: Et samarbeid på tvers
De private arbeidsinkluderingsbedriftene og FrP ble enige om at arbeidsinkludering er en samfunnsoppgave som krever samarbeid.
De neste månedene vil dialogen mellom NHO Geneo og politiske partier fortsette, og konkrete innspill vil bli sendt inn for å videreutvikle tiltak som kan møte fremtidens behov.
– Vi vet hva som fungerer, og resultatene taler for seg selv. Nå handler det om å bygge videre på denne suksessen og sikre at flere får muligheten til å delta i arbeidslivet. Dette handler om mennesker, muligheter og fremtiden, avslutter Eriksson.