– Vi har råd til å ta ideologiske beslutninger, og det gjør vi dessverre altfor ofte

Publisert

Jan-Terje Teige, administrerende direktør i Medi3, og Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo. Foto: NHO Geneo.

Helsekrisen vi ikke kan ignorere: Hvorfor lykkes ikke Norge, til tross for store investeringer i helse?

Norge har den høyeste dekningen av helsepersonell per 1.000 innbyggere i hele EØS-området. Likevel opplever vi lange ventetider og et helsevesen som sliter med å levere.

På NHO Møre og Romsdals årskonferanse satte Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, søkelys på utfordringene i norsk helsevesen – og løsninger som kan hjelpe.

– Vi har flere helsearbeidere per innbygger enn noe annet land i EØS-området, og 15 prosent av alle sysselsatte i Norge jobber i helse- og omsorgstjenester. På toppen av det bruker vi også mest penger per innbygger på helse. Så hvorfor lykkes vi ikke? spurte Bekkemellem i sin innledning under konferansen.

Hun mener at politikere og beslutningstakere vegrer seg for å ta tak i det denne situasjonen egentlig forteller oss.

– Vi har råd til å ta ideologiske beslutninger, og det gjør vi dessverre altfor ofte. I stedet burde vi se til våre nordiske naboland, som har kommet mye lenger enn oss på teknologiutvikling, legemiddelproduksjon og tjenesteutvikling, sa Bekkemellem.

Hun trakk frem Danmark som et eksempel på et land med tydelige og forpliktende krav til helsetjenesten.

– Dersom du blir syk i Danmark, har du garantibehandling: Innen 30 dager skal du ha fått en diagnose, og innen de neste 30 dagene skal du ha fått behandling. Dette er tall vi i Norge bare kan drømme om, sa hun.

Bekkemellem roste næringsminister Jan Christian Vestre for å ha igangsatt Ventetidsløftet, som et tiltak for å få ned helsekøene. Men samtidig påpekte hun en stor utfordring:

– Mens Ventetidsløftet ble satt i gang, har helseforetakene samtidig avsluttet kontrakter med private aktører som leverer helsetjenester på oppdrag for det offentlige. Medi3, her i Møre og Romsdal, er et eksempel på en aktør som har mistet avtaler, selv om de har bidratt til å redusere helsekøene, sa Bekkemellem.

Konsekvensene er alvorlige, særlig for pasienter i Møre og Romsdal

– Ifølge tall fra Helse- og omsorgsdepartementet er ventetidene i Møre og Romsdal blodrøde. Regionen er langt unna målene som er satt, og folk må vente lenger på helsehjelp. Samtidig tar helseforetaket seg råd til å kutte avtaler med private aktører som vil hjelpe. De som først og fremst taper på dette, er pasientene, avsluttet Bekkemellem.

Debatten om fremtidens helsetjenester i Møre og Romsdal fortsatte med innlegg fra Jan Terje Teige, administrerende direktør i Medi3, samt politikerne Helge Orten (H), Geir Inge Lien (SP) og Anne Berit Støyva Emblem (Ap og KS). Konferansen samlet et bredt spekter av aktører som alle er opptatt av hvordan vi kan skape et mer velfungerende helsevesen – for pasientene, for de ansatte og for samfunnet som helhet.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: