– Når så mange sier at de tviler på helsevesenet, handler det om at de er redde for ikke å få den hjelpen de trenger

Fra venstre: Anita Tunold, Karita Bekkemellem, Bård Hoksrud (FrP), Tone W. Trøen (H), statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap), og Cato Ellingsen (SV). Foto: Kantar.

6 av 10 tror ikke helsevesenet vil kunne dekke fremtidens behov uten hjelp fra private, og bare 7 prosent tror regjeringen vil klare å innfri Ventetidsløftet. Det viser Helsepolitisk barometer som ble lagt frem torsdag.

Kantars årlige måling av befolkningens holdninger i helsepolitiske spørsmål, ble torsdag lansert for tiende gang. Undersøkelsens funn vitner om en befolkning med fallende tillit til at det offentlige helsevesenet vil kunne møte fremtidens behov.

– Det er alvorlig at 60 prosent av befolkningen ikke tror at velferdssamfunnet vil klare å levere i fremtiden. Vi må tenke nytt, og vi må gjøre det nå, sa Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, fra scenen under fremleggelsen.

– Når så mange sier at de er i ferd med å miste tilliten til den offentlige helsetjenesten, så handler det om at de er redde for ikke å få hjelp når de trenger det, sa hun.

Bekkemellem deltok i debatt under lanseringen av Helsepolitisk barometer 2025 med blant annet Anita Tunold, administrerende direktør i Aleris.

– Jeg vil gi honnør til regjeringens ambisjoner om å få ned ventetidene, men vi må passe på at tiltakene har lengre effekt enn applausen, sa Tunold.

Hun viste til at 220.000 nordmenn står i behandlingskø, og at regjeringen kun har inngått små, midlertidige avtaler med private aktører.

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Karl Kristian Bekeng (Ap), forsvarte regjeringens innsats i arbeidet med å få ned ventetidene.

– Vi ser resultater allerede i fastlegeordningen, som har vært i krise. Nå følger vi med på tallene for å treffe med tiltak i hele landet, sa Bekeng.

Tone Wilhelmsen Trøen (H) var langt mindre imponert.

– Det er bare 7 prosent som har tro på regjeringens evne til å redusere helsekøene. Det er på tide å erkjenne at samarbeidet med private må være en del av løsningen, sa Trøen.

Cato Ellingsen (SV) kom med en tydelig advarsel mot kortsiktige tiltak.

– Ventetidsløftet er en kvikkfiks. Det bygger ikke en robust helsetjeneste, sa Ellingsen.

Mange venter fremdeles for lenge på hjelp

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre, som ikke kunne være til stede fysisk, deltok med en videohilsen og viste til positive signaler – samtidig som han anerkjente alvorlige utfordringer.

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre med videohilsen til deltakerne på fremleggelsen. Foto: Kantar.

– Jeg er glad for og stolt over at arbeidet vårt med fastlegeordningen gir resultater, og at flere tror kapasiteten her blir bedre, sa Vestre.

Han trakk også frem at 81 prosent av befolkningen er fornøyd med kontakten de har med helsetjenesten. Men Vestre la ikke skjul på at mange fremdeles venter for lenge på hjelp, og at pårørende etterlyser mer støtte.

Vestre viste til Ventetidsløftet, tannhelse, vaksinasjoner og ny helsereform.

– Vi har satt i gang en omfattende helsereform for å gjøre tjenestene bedre tilpasset morgendagens behov og befolkningens forventninger, lovet han.

Klar tale fra folket

Ifølge Eva Fosby Livgard, avdelingsdirektør i Kantar, viser tallene en tydelig uro i befolkningen.

– Nesten 30 prosent oppgir at de, eller noen de er pårørende til, ikke har fått nødvendig helsehjelp det siste året. 21 prosent beskriver situasjonen som livstruende, sa Livgard.

Hun understreket at kapasitetsutfordringer er gjennomgående i undersøkelsen.

– Kapasitet går som en rød tråd gjennom hele undersøkelsen. 78 prosent mener at helsevesenet er underbemannet, og hele 62 prosent sier at sykepleiermangelen går utover pasientsikkerheten, særlig i kommunene.

Samtidig pekte Livgard på en gryende støtte i befolkningen for å bruke alle tilgjengelige ressurser.

– 60 prosent mener det er positivt at private bistår det offentlige. Og for 73 prosent spiller det ingen rolle hvem som leverer tjenesten, så lenge det er offentlig finansiert, sa hun. 

Eva Fosby Livgard legger frem årets Helsepolitiske barometer. Foto: Kantar.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: