Kvinnearbeidshelseutvalget presenterte i dag sin NOU 2025:5 "Kvinners arbeidshelse: Kunnskap og tiltak". Utvalget ble nedsatt i 2024, og har utarbeidet et helhetlig kunnskapsgrunnlag om kvinners arbeidshelse. På grunnlag av kunnskapsgrunnlaget har utvalget videre foreslått tiltak som kan bidra til bedre arbeidshelse og redusert fravær og frafall fra arbeidslivet for kvinner.
Til rapporten sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, følgende:
- Kvinner lever lengre enn menn, men kvinner er samtidig overrepresentert i sykefraværs- og uførestatistikken. Psykiske plager og langvarig fravær øker blant kvinner, og denne utviklingen må vi snu. Bedre helse blant kvinner kan redusere sykefraværet og øke produktiviteten. Vi må investere mer i kvinnehelse. Det er en vinn-vinn-vinn situasjon: for oss kvinner, for bedriftene og for samfunnet.
- Kvinnehelse har blitt nedprioritert altfor lenge. Det er snart 30 år siden vi nedsatte det første utvalget som skulle utrede hvordan vi kan sette kvinnehelse på agendaen. Nå har vi fått enda en ny rapport, nå må vi handle. Kvinnehelse må løftes og satses på. Det er et viktig verktøy for økt arbeidsinkludering og bedre folkehelse, ikke minst for likestillingens del, fortsetter Bekkemellem.
- Vi er veldig positive og støtter utvalgets arbeid for å bedre kvinnehelse. Vi ønsker mer forskning hvor kvinnerelaterte sykdommer og plager settes i fokus, særlig fordi sykdommer som i størst grad rammer menn historisk sett får størst oppmerksomhet. Samtidig er det viktig å anerkjenne at forskning er i et langsiktig perspektiv, og at flere tusen kvinner i dag står på venteliste for behandling for plager som private aktører har kunnskapen, kapasiteten og muligheten til å løse for å få flere kvinner inn eller tilbake til arbeidslivet, påpeker NHO Geneo-lederen.
Les mer om rapporten her.