Drammen Helsepark er i ferd med å etablere et unikt konsept kalt «verdens smarteste kjøkken». Gjennom samarbeid med flere av NHO Geneos og NHO Service og Handels medlemsbedrifter, samt innovasjonsmiljøer som Wilder, har man startet en prosess som kombinerer forskning, ernæring og teknologi for å skape et kjøkken som ikke bare lager mat, men som også bidrar til å gjøre oss friskere.
Denne uken samlet aktører fra ulike sektorer seg på Næringslivets Hus for å skape løsninger som kan gjøre dette mulig.
– Mat og ernæring spiller en avgjørende rolle for helsen vår. Når vi kobler kunnskap, forskning og praktisk bruk, kan vi oppnå store helseeffekter. Dette arbeidet er viktig for å forme fremtidens helsevesen, sier Torbjørn Furulund, bransjedirektør i Helse og velferd i NHO Geneo.
Fire konsepter for fremtidens helse
Workshopens mål var å finne konkrete løsninger på hvordan mat kan bli en sentral del av helsefremmende arbeid. Diskusjonen inkluderte alt fra teknologi som støtter tilpasset kosthold, til etablering av et vitensenter for skoleklasser og pårørende. Blant ideene var også en «folkesentral» – et lavterskeltilbud hvor hvem som helst kan delta for å lære om hvordan mat og ernæring påvirker helse og livskvalitet.
Siloer må brytes ned
En utfordring som ble trukket frem, er den siloorienterte tilnærmingen til mat og helse i dagens system. Furulund påpeker at koblingen mellom matindustrien, helsevesenet og forskningsmiljøene må styrkes for å lykkes.
– Vi bruker i dag en tredjedel av statsbudsjettet på å behandle helseplager. Det er på tide å investere i forebygging. Et kraftsenter som verdens smarteste kjøkken kan bli en arena der forskning og praktisk kunnskap møtes for å skape reelle endringer, sier Furulund.
Måltids- og driftstjenester i fokus
NHO Service og Handel deltok også på workshopen, med fokus på hvordan matleverandører kan bidra til et helsefremmende kosthold.
– Vi er opptatt av at mattilbudet i Drammen Helsepark skal være av høy kvalitet, samtidig som det er bærekraftig og tilpasset individuelle behov. Dette er et område hvor private aktører kan spille en viktig rolle, Jorulf Brøvig Silde, bransjedirektør i NHO Service og Handel-bransjen Drift og Service.
Hva må være sant?
Workshopen stilte et sentralt spørsmål: Hva må være sant for at vi kan lage verdens beste kjøkken? Deltakerne diskuterte behovet for tilgjengelighet, tilpasninger og en bærekraftig finansieringsmodell. Ideer som å etablere kjøkkenet som en nasjonal forskningsarena og en aktør for utdanningsinstitusjoner ble trukket frem som mulige veier videre.
– Mat og ernæring er nøkkelen til bedre folkehelse. Gjennom samarbeid kan vi bygge et kjøkken som setter Norge på kartet som en veiviser innen mat og helse, avslutter Furulund.
Drammen Helsepark planlegger å bruke resultatene fra workshopen til videre utvikling av konseptet, med mål om å bli et nasjonalt forbilde for helseinnovasjon.