Treningsbransjens råd til utvalgslederen for prioritering av folkehelsetiltak

Publisert

Fra venstre: Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, og Wenche Aasmundsen, eier og daglig leder av Sense Helse.

Kun tre prosent av alle helseutgiftene i Norge går til forebyggende helse. Treningsbransjen og bedriftshelsetjenesten er blant aktørene som har sentrale roller i å snu denne trenden.

I juni 2024, satt regjeringen ned et utvalg som skal utrede og gi råd om prioritering av folkehelsetiltak. Utvalget skal utrede og klargjøre verdigrunnlaget for folkehelsearbeidet, klargjøre kunnskapsgrunnlaget for prioritering og foreslå tiltak som kan bidra til at folkehelsetiltak behandles mest mulig enhetlig på tvers av sektorer.

Hjelper mange mennesker

Mandag 4. november 2024 møtte utvalgsleder, Jan Oddvar Skisland, bedrifter innenfor treningssenter- og bedriftshelsebransjen i NHO Geneo for å gi innspill for hvordan bransjene deres kan bidra til bedret folkehelse.

- Vi har utrolig mye kompetanse, vi tilrettelegger trening fra mennesker er unge til de blir gamle og vi har alle fasiliteter. Vi hjelper så utrolig mange mennesker. Vi må ha et tettere samarbeid og jeg vil ha tilbake yrkesstoltheten, sier Wenche Aasmundsen, eier og daglig leder av Sense Helse.

- Vårt bidrag har innvirkning på kvalitetsjusterte leveår og sosioøkonomisk velferdsgevinst. Det er en massiv påvirkning på samfunnet, sier Vegard Ølstørn, faglig leder i Sats.

Samarbeid

Utvalgsleder, Skisland, påpeker at utvalget skal komme med konkrete forslag til tiltak for å skape bedre beslutningsprosesser, samt legge grunnlaget for politikkutformingen på området fremover.

Jan Oddvar Skisland, tidligere ordfører i Kristiansand og utvalgsleder for prioritering av folkehelsetiltak.

- Det har blitt mer fokus på helsejustert levealder. Vi skal ikke bare bedre folkehelsen, man skal også utjevne ulikheter. Det har det ikke blitt mindre av de siste årene, sier Skisland.

- Det er noen utfordringer, men også muligheter, med tanke på privat-offentlig samarbeid. Bedriftene som sitter her er et ekstremt viktig bidrag for forebyggende helse, men til tider føles det som at man har blitt glemt. Det blir ofte pekt på kommunene som den eneste løsningen, men samarbeid er nøkkelen på en så kompleks utfordring som folkehelsen er, sier Mee Eline Eriksson, fagdirektør for forebyggende helse i NHO Geneo.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: