Teknologi alene kan ikke redde helsevesenet

Publisert

Karita Bekkemellem er tydelig på at teknologi skal støtte – ikke erstatte – helsepersonell.

– Våre medlemmer i NHO Geneo har allerede løsningene som kan avlaste helsepersonell og forbedre behandlingshverdagen, men det offentlige må tørre å samarbeide, sa Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, fra scenen.

Hun deltok i paneldebatten «Har vi blitt for tekno-optimistiske?» under EHiN-konferansen 2024 sammen med Olav Willumsen Haugå, daglig leder og grunnlegger av Deepinsight; Ellen Rønning-Arnesen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet; Lena Nymo Helli, administrerende direktør i Norway Health Tech; Mariann Hornnes, direktør i Direktoratet for e-helse; Sjur Lehmann, direktør for Statens helsetilsyn; og Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen.

Skal støtte, ikke erstatte

Bekkemellem er kritisk til dagens tempo og struktur i det offentlige som gjør at mange innovative løsninger ikke tas i bruk i tide. Hun har lenge vært en forkjemper for bedre integrering av teknologi i helsevesenet.

– Mange tenker kanskje på roboter når de hører om teknologi i helsevesenet og frykter at sykepleieren på sykehjemmet skal erstattes av en. Det er helt feil. Teknologi skal gjøre helsepersonellets arbeid enklere og tryggere, slår hun fast.

Hun mener at samarbeid mellom helsepersonell og bedre teknologiske løsninger er nøkkelen til å løse de store utfordringene vi står overfor.

Selv om teknologiske løsninger allerede finnes og er klare for bruk, er det offentlige tregt med å adoptere dem. Bekkemellem trekker frem en pasienthistorie som illustrerer dette.

– Vi kjenner til en pasient som i 2010 fikk store sår på beina, noe som plaget vedkommende i over ti år. Sårteknologien som kunne ha hjulpet, fantes allerede da, men ble først tatt i bruk i 2023. Etter tre måneder var pasienten frisk, men måtte vente i 13 år på en løsning som var tilgjengelig hele tiden. Det er uholdbart, forklarer hun.

Vi vil alltid trenge helsepersonell

På spørsmål om hun er kritisk til teknologiens rolle, understreker Bekkemellem at hun er negativ til tanken om at teknologi alene skal kunne bære helsevesenet fremover.

– Vi vil alltid trenge helsepersonell. Mange er kanskje for teknologioptimistiske og ser for seg at teknologi skal kunne være bærebjelken i helsetjenestene. Det kommer ikke til å skje med dagens systemer, påpeker hun.

– Anbudene er ikke innovative nok, omstillingsviljen er for liten, og vi bruker altfor lang tid på å innføre nye løsninger. Når vi endelig er klare til å ta teknologien i bruk, er den ofte allerede utdatert, sier hun.

Offentlig-privat samarbeid

Bekkemellem ser store muligheter dersom offentlige og private aktører samarbeider tettere. Hun peker på eksempler blant NHO Geneos medlemsbedrifter som kan avlaste helsepersonell gjennom teknologi.

– Norske Decon-X har utviklet en desinfeksjonsrobot som eliminerer 99,99 prosent av bakterier og virus. Dette frigjør tid for helsepersonell og renholdere og er et viktig verktøy i kampen mot sykehusinfeksjoner, sier hun.

Hun er også tydelig på at det kreves større investeringer for at helsevesenet skal kunne nyte godt av slike løsninger i stor skala.

– På e-helsefeltet ser vi at investeringene ikke står i forhold til utfordringene. Vi må tørre å tenke nytt og samarbeide mer med innovative selskaper som allerede har løsningene. Våre medlemmer er klare til å bidra, men vi må få slippe til, avslutter hun.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: