Tannhelseutvalget: - Gir en tydelig retning for tannhelsetilbudet fremover

Publisert

Torbjørn Furulund, bransjedirektør for Helse og velferd i NHO Geneo.

Bransjedirektør for Helse og velferd i NHO Geneo, Torbjørn Furulund, mener Tannhelseutvalgets NOU tar oss i riktig retning av å anerkjenne munnhelse som en del av øvrige helse- og velferdstjenester.

Regjeringen oppnevnte 12. august 2022 Tannhelseutvalget for å gå gjennom tannhelsefeltet. Utvalget skulle foreta en helhetlig gjennomgang av tannhelsetjenesten, herunder organisering, finansiering og lovverket inkludert regulering og rettigheter. Formålet var å legge frem ulike modeller for en tannhelsetjeneste som kan bidra til bedre tilgjengelighet i hele landet.

- Munnen er en del av kroppen

Torsdag 26. september overleverte utvalget sin NOU, «En universell tannhelsetjeneste», til helse- og omsorgsminister, Jan Christan Vestre.

-  NHO Geneo mener dette er en viktig rapport, som blant annet gir en tydelig retning for tannhelsetilbudet i tiden fremover. At vi endelig ser til ut til å være enige om at munnen er en del av kroppen, og at munnhelse må integreres i øvrige helse- og velferdstjenester, er bra. Det vi har rukket å lese så langt vitner om et grundig og godt arbeid, sier Torbjørn Furulund, bransjedirektør for Helse og velferd i NHO Geneo.

- Vi er opptatt av å anerkjenne det gode tannhelsetilbudet vi har i Norge i dag, både i regi av den offentlige tannhelsetjenesten og i regi av private aktører, legger han til.

Skeptisk til forskjellsbehandling

Norge er det landet i Norden med høyest tannlegedekning, og dette gir svært gode muligheter til å sikre likeverdige og gode tannhelsetjenester til befolkningen.

- NHO Geneo er generelt skeptiske til forskjellsbehandling av aktører ut fra eier- og organisasjonsform, og det er viktig at vi anerkjenner både kjeder, og frittstående tannlegers bidrag. Flertallets forslag om eierskapskonseksjon kan vi ikke se at har noen fordeler for befolkningens tilgang til tannhelsetjenester. Dette vil heller ikke gi noen umiddelbare fordeler for økt kvalitetsstyring og kontroll, sier Furulund.

Furulund mener det er bra at utvalget foreslår økt prioritering av digitale tannhelseløsninger.

- Her finnes det allerede flere gode tilbud og løsninger, som er klare til å tas i bruk.  Dentaapps er et godt eksempel på et produkt som kan bidra til å effektive og gode tannhelsetjenester gjennom digitale plattformer, sier han.

 

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: