Statsbudsjettet 2025: Positivt, men behov for strategiske investeringer

Publisert

Etterlyser strategiske investeringer: Cathy Capdeville, næringspolitisk direktør i Melanor, og Karita Bekkemellem, administerende direktør i NHO Geneo.

I sitt forslag til statsbudsjett for 2025 viser regjeringen at de er villige til å prioritere helsenæringen, noe som mottas positivt av Melanor. Samtidig etterlyser de målrettede investeringer i medisinsk teknisk utstyr for bedre ressursutnyttelse og kvalitet i helsevesenet.

Melanor, bransjeforeningen for medtek- og lab-virksomheter, mener at flere av forslagene i budsjettet representerer skritt i riktig retning. Likevel understreker de behovet for målrettede investeringer i medisinsk teknisk utstyr for å sikre bedre ressursutnyttelse, effektivisering og kvalitetsheving i helsevesenet.

Ventetidsløftet og sykehusenes driftsmidler

Regjeringen foreslår en økning på 5,5 milliarder kroner til sykehusenes driftsbevilgninger, med mål om å redusere ventetidene betydelig. Melanor mener det er riktig av regjeringen å satse på og gi friske penger til Ventetidsløftet. Samtidig påpeker bransjeforeningen at det er avgjørende at deler av midlene øremerkes til investeringer i medisinsk teknisk utstyr.

– Dette vil ha en langvarig effekt på effektiviteten i helsevesenet, lette arbeidsbelastningen for helsepersonell og sikre pasientsikkerheten. Ved å investere i innovative teknologier vil vi få mest mulig ut av hver krone som brukes, og det vil være til stor hjelp i å forberede oss på de fremtidige demografiske utfordringene, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

Regjeringen foreslår å styrke helseteknologiordningen med 12 millioner kroner, som betyr at ordningen samlet får 175,8 millioner kroner i statsbudsjettet for 2025. Melanor ser positivt på at regjeringen styrker helseteknologiordningen, ettersom den er viktig for å fremme utvikling og implementering av nye teknologiske løsninger i helsenæringen.

Akseleratorprogram for helseinnovasjon

Regjeringen foreslår å bevilge fire millioner kroner til et nytt akseleratorprogram for helseinnovasjon gjennom Innovasjon Norge. Hensikten bak programmet er å øke bruken av eksisterende virkemidler for helseinnovasjon og styrke samspillet mellom helse- og omsorgstjenester og næringslivet.

Melanor mener dette er positivt, men uttrykker en viss bekymring for at budsjettmidlene som er foreslått – kun fire millioner kroner – er for små i forhold til potensialet og behovene innenfor helseinnovasjon.

– Vi ser verdien av å få programmet i gang, men dette er et område som krever langt større investeringer for å kunne oppnå sitt fulle potensial, sier Cathy Capdeville, næringspolitisk direktør i Melanor.

Etterlyser strategiske investeringer

Melanor mener at regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025 inneholder flere gode tiltak for å styrke helsenæringen og forbedre helsevesenet. Samtidig etterlyser de en klarere strategi for å sikre at investeringene i medisinsk teknisk utstyr blir prioritert.

– Med riktig fordeling av midlene og strategiske investeringer i medtek, kan helsevesenet bli bedre rustet til å møte dagens og fremtidens utfordringer. Det vil også gi helsepersonell bedre arbeidsforhold og sikre pasientsikkerheten, sier Bekkemellem.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: