Statsbudsjettet 2025: Dokumenterer uforsvarlig dårlig finansieringsmodell for private barnehager

Publisert

Reagerer: Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, og Torbjørn Sølsnæs, bransjedirektør for Barnehagebransjen.

Statsbudsjettet er først og fremst en skarp beskjed til dem som forhandler om ny barnehagelov, mener NHO Geneo.

NHO Geneo har lenge påpekt at innstrammingene overfor private barnehager skaper uforsvarlige driftsrammer. Dette dokumenteres i budsjettforslaget fra Kunnskapsdepartementet:  

I 2022 var driftsmarginen til private barnehager 1,1 prosent, etter å ha vært rundt 4 prosent i 2020. For å opprettholde et forsvarlig tilbud uttalte tidligere kunnskapsminister Tonje Brenna i 2022, at private barnehager burde ha 3-5 prosents driftsmargin i året. Slik er altså ikke situasjonen i dag. 

- Det viktigste i statsbudsjettet er beskjeden dette gir til de som forhandler om endringer i barnehageloven. Vi har pekt på at driftsmarginene er uforsvarlig lave og at nær halvparten av de private barnehagene går med underskudd. Nå har politikerne dette svart på hvitt, fra eget departement. Det bør bidra til en realitetsorientering, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo. 

- Dette er en trussel mot kvaliteten i tilbudet vi ønsker å gi barna våre, og på sikt også en trussel mot full barnehagedekning, slår Bekkemellem fast. 

Midler til bemanning må øremerkes 

Den siste tiden har det vært stor oppmerksomhet om bemanningen i barnehagene. Høyt sykefravær og lave budsjetter til å hente inn vikarer har ført til utfordringer med å opprettholde barnehagetilbudet flere steder, noe som går utover både barn, foreldre og ansatte.  

I statsbudsjettet foreslås det at 250 millioner kroner av den totale kommunerammen skal gå til økt bemanning i barnehagene. Dette vil imidlertid komme som del av de frie midlene i kommunene. I en trang kommuneøkonomi er det tvilsomt at dette faktisk blir brukt etter hensikten. 

- Dersom regjeringen virkelig vil skape trygghet om bemanning i barnehagene for foreldre og ansatte, må disse midlene øremerkes slik at kommuner ikke lenger kan kunne kutte i vikarbudsjetter. Dette vil også sikre likebehandling mellom kommunale og private barnehager, sier Torbjørn Sølsnæs, bransjedirektør for barnehager i NHO Geneo. 

Positivt om rekruttering 

Et av de viktigste grepene for å utdanne flere barnehagelærere, er at medarbeidere og fagarbeidere som allerede jobber i barnehage får mulighet til å videreutdanne seg på deltid mens de jobber, gjennom arbeidsplassbasert barnehagelærerutdannelse (ABLU). Det er positivt at regjeringen vil opprette ytterligere 165 utdanningsplasser i nytt statsbudsjett. 

Videre ønsker regjeringen å satse mer på kompetanse blant de ansatte i barnehagene med et helhetlig system for kompetanse- og karriereutvikling. NHO Geneo mener det er positivt at nyutdannede kan få systematisk oppfølging og veiledning, og at personalet i barnehagen kan bli enda bedre rustet til å møte de utfordringer som barnehagene står ovenfor og forhindre frafall. 

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: