Statsbudsjettet 2025: Dette forventer NHO Geneo

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

NHO Geneo forventer at regjeringen sikrer økte bevilgninger til kommunene, effektivisering av spesialisthelsetjenestene (Ventetidsløftet), gode oppvekstsvilkår for alle barn, og tiltak for økt sysselsetting, reduksjon i sykefravær og utenforskap.

- Om den norske velferdsstaten fortsatt skal sikre innbyggerne gode og likeverdige oppvekst, helse- og velferdstjenester, er vi avhengige av å ta alle gode krefter i bruk.  Det må derfor stimuleres til mer offentlig-privat samarbeid, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, landsforeningen for helsenæring, velferd og oppvekst. 

- Det er ubenyttede muligheter innenfor helse- og velferdstjenester, legemidler, medisinsk utstyr, og barnehager. Vi forventer at ideologisk motstand mot private aktører legges til side og at regjeringen prioriterer et bærekraftig helse-, velferds og oppveksttilbud, legger hun til. 

Økte bevilgninger til kommunene

NHO Geneo mener at kommunene må bli finansiert på en slik måte at de kan sikre innbyggernes rettighetsbaserte tjenester.

- Kommunene får stadig økte oppgaver, uten at finansieringen er dimensjonert for å ivareta det. Vi er bekymret over at trang kommune-økonomi vil gå utover barn og ungdoms oppvekstsvilkår, og svekket likeverdige helse- og velferdstjenester til alle, sier Bekkemellem.  

Det finnes i dag teknologi og utstyr som ikke er benyttet, men som kunne bidratt til nødvendig effektivisering og kvalitetsutvikling. Det må derfor sikres gode innkjøpsordninger, og kommunene må bevilges midler til investering i teknologi og utstyr som på sikt vil gi økt effektivitet, bedre arbeidshverdag for helsepersonell og økt kvalitet.

- Det gjøres mye godt arbeid i kommunene når det kommer til digitale løsninger og teknologi, men det må gå mye raskere, sier Bekkemellem.

Videre påpeker Bekkemellem at det er behov for et løft i eldreomsorgen.

- Vi blir stadig flere eldre. Det fordrer at tenker nytt, forebygge mer og sikre flere alternativer til en god og verdig alderdom. Vi vet at i en velferdsmiks sikres innovasjon og utvikling av ulike tilbud. Dette må fortsette og kommunene må stimuleres til offentlig-privat samarbeid i eldreomsorgen, sier hun.

Effektivisering av spesialisthelsetjenestene (Ventetidsløftet)

NHO Geneo forventer at det blir bevilget penger til å kutte helsekøene gjennom Ventetidsløftet.

- Midlene bør benyttes til kjøp av privat kapasitet, investering i medisinsk utstyr og teknologi, herunder midler til et kunnskapsgrunnlag knyttet til medisinsk utstyr som en av de viktigste innsatsfaktorene i helsetjenesten, som kan forbedre og effektivisere behandlingstilbudene i spesialisthelsetjenesten. NHO Geneo forventer også at norske borgere får tilgang til gode og effektive legemidler, som kan sikre bedre helse og begrense behovet for sykehusinnleggelser, sier Bekkemellem.

Behandlingskapasiteten overfor særlig sårbare grupper innen psykisk helsevern og rusbehandling er svekket som følge av avviklingen av Fritt behandlingsvalg.

- Det er på høy tid at det bevilges midler slik at det kan bygges opp tilsvarende behandlingskapasitet som vi hadde før avviklingen av ordningen, sier Bekkemellem.

Gode oppvekstsvilkår for alle barn 

NHO Geneo mener barnevernstjenesten må sikres tilstrekkelig finansiering, og midlene må brukes til flere og bedre tilbud De siste årene er det bevilget nær en halv milliard kroner til å avvikle private tilbud, som har vært en garantist for at sårbare barn og unge har fått gode og forsvarlige tilbud i barnevernet.

- Det er krise i barnevernet. Vi forventer at regjeringen i budsjettet legger bort ideologi og sikrer tilstrekkelig finansiering, slik at alle barn som trenger hjelp fra barnevernet får det, sier Bekkemellem.

Stortingspartiene forhandler nå om et nytt barnehageforlik, men NHO Geneo forventer at regjeringen allerede nå i budsjettet sørger for reell likebehandling av kommunale og private barnehager. NHO Geneo forventer også fullfinansiering av bemannings- og pedagognormen, slik at vi når målene om kvalitet og innhold i barnehagetilbudet.

- Barna våre fortjener det aller beste. Barnehageforliket fra 2003, som la til grunn likebehandling av kommunale og private barnehager, har vært en stor suksess. Denne velferdsmiks-modellen må vi bygge videre på, sier Bekkemellem.

Økt sysselsetting, tiltak for reduksjon i sykefravær og utenforskap

Det står for mange utenfor arbeidslivet som kan jobbe. NHO Geneo forventer gode og effektive behandlingstilbud som sikrer at folk kommer raskere tilbake i jobb når man har vært syk, arbeidsinkluderingstiltak i regi av private virksomheter må styrkes, og det må ikke legges tilleggsbeskatning på helseforsikring.

- Regjeringen må, i samarbeid med partene i arbeidslivet, sørge for at personer med funksjonsnedsettelse kommer i arbeid og vi må begrense utenforskap. Vi forventer at regjeringen kommer med målrettede tiltak og tilstrekkelige bevilgninger som sikrer økt sysselsetting, solid forebyggingsløft som sikrer bedre folkehelse og hindrer utenforskap. Private arbeidsinkluderingsbedrifter bidrar hver dag til at veldig mange som tidligere har stått utenfor arbeidslivet kommer i arbeid. Disse må styrkes om vi skal nå målene for økt sysselsetting sier Bekkemellem.

- Mye av sykefraværet i Norge skyldes psykiske og somatiske lidelser det er relativt enkelt å behandle, men der det er for lav behandlingskapasitet. Gjennom en samlet innsats for raskere og bedre behandling av for eksempel muskel- og skjelettplager og psykiske helseutfordringer, vil vi kunne få ned sykefraværet i Norge, legger Bekkemellem til.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: