Endringer i barnehageloven: Samlet over 100 barnehagestyrere i Agder
Regjeringen har foreslått endring i barnehageloven. Dette vil medføre avvikling av likebehandlingsprinsippet og det vil føre til svekket valgfrihet for foreldre i Agder.
Regjeringen har foreslått endring i barnehageloven. Dette vil medføre avvikling av likebehandlingsprinsippet og det vil føre til svekket valgfrihet for foreldre i Agder.
Tirsdag 16. januar arrangerte NHO Geneo et informasjonsmøte for barnehager i Agder om regjeringens forslag til endringer i barnehageloven. Over 100 barnehagestyrere fra Agder-regionen deltok for å høre mer om hvilke konsekvenser forslaget kan få for deres barnehager.
- Dette viser at det er stort engasjement for saken. Våre barnehagestyrere er bekymret for konsekvensene av regjeringens politikk, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.
Regjeringen la i januar 2023 frem strategien, Barnehagen for en ny tid. For å kunne realisere strategien må de endre barnehageloven. Forslag til endring i barnehageloven kom 1. november 2023, med høringsfrist 1. februar 2024.
Forslagene legger opp til en finansieringsordning som svekker den demokratiske kontrollen ved tilskuddsvedtakene til de private barnehagene, og vil ha betydelige konsekvenser for sektoren.
- Likebehandlingsprinsippet sikrer at barnehageplassen finansieres likt uansett om barnet går i kommunal eller privat barnehage i Agder og landet for øvrig. Dette viktige prinsippet vil nå regjeringen fjerne, og det uten å ha utredet konsekvensene skikkelig. Kommunene skal heretter selv vurdere tilskuddet til private barnehager. Det gir risiko, for mindre penger til noen barnehager som vil kunne gå kraftig ut over kvaliteten og i ytterste konsekvens bety forskjellsbehandling av barna, sier Bekkemellem.
- Regjeringens reversering vil også redusere mangfoldet i barnehagesektoren, og i verste fall gi færre barnehageplasser enn ønsket. Det kan nå bli den enkelte kommune som setter rammer for utforming av det pedagogiske tilbudet i barnehagene. Selv om det kan virke tilforlatelig, så viser foreldreundersøkelser for barnehagesektoren, at mange setter pris på og søker seg alternative tilbud for sine barn. Når mangfoldet blant virksomheter begrenses, gir det også mindre valgfrihet for ansatte fordi det blir færre arbeidsgivere å velge mellom. Barnehageyrket kan da bli mindre attraktivt, sier Bekkemellem.
Kristin Voldsnes, divisjonsdirektør i Norlandia barnehager, snakket også om den økonomiske tilstanden for private barnehager og utfordringene med rekruttering og bemanning i sektoren, som begge kan bli ytterligere utfordrende med regjeringens forslag til endringer i barnehageloven.
Les mer om regjeringens forslag her.