Nye kostholdsråd: – Nå er det barn og unges tur

Publisert

Karita Bekkemellem, adm.dir. i NHO Geneo, og Frode Selvaag, konseptutvikler for "Et godt måltid" hos Læringsverkstedets barnehager.

Helsedirektoratet lanserte nye kostholdsråd torsdagen under Arendalsuka. Karita Bekkemellem mener fokuset må ligge på barn og unge.

Torsdag 15. august lanserte Helsedirektoratet nye kostholdsråd fra bærekraftsscenen på Arendalsuka. Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, mener kostholdsrådene krever handling fra politikerne.

– Det kan ikke komme nye kostholdsråd uten at det også iverksettes tiltak. Forebyggende helse er nøkkelen til sosial bærekraft og forbedret livskvalitet. Det er på tide at vi ser handling fra politikere på feltet, sier Bekkemellem.

Oslo Economics har på vegne av NHO Geneo utarbeidet rapporten «Et stillesittende samfunn – hva er konsekvensene på lang sikt?». Basert på to scenarioer for fremtidig utvikling har Oslo Economics estimert at økt andel fysisk inaktive og med fedme i 2050 vil kunne medføre økte årlige kostnader for samfunnet på 75 milliarder kroner. En reduksjon i risikofaktorene vil kunne gi en besparelse på 105 milliarder kroner årlig.

Barn og unges tur

Bekkemellem trekker frem kostholdsrådene som noe som må brukes mer i forebyggende helsearbeid, spesielt med tanke på barn og unge.

– Vi må se kostholdsrådene i det store bildet og gjennom livsløpet. Få de inn fra og med barnehagestart, sammen med fysisk aktivitet. Politikerne må ta forebyggende helsearbeid mer på alvor, sier Bekkemellem.

Mattilbud og fysisk aktivitet 

Private barnehager, som NHO Geneo representerer, satser alle på å gi barnehagebarna et godt og næringsrikt mattilbud. Implementering av fysisk aktivitet og kostholdsrådene i barnehagene og skoleverket vil spare samfunnet flere millioner kroner.  NHO Geneos barnehagebransje og treningsbransje er klare til å bidra.  

– I dag har vi et sykevesen, ikke helsevesen. Hvorfor skal vi bruke pengene på å reparere, når mer kunne vært brukt til å forhindre sykdom? Vi må slutte å tenke på helse som en utgift, og heller se på det som en investering, slår Bekkemellem fast.

  • Mee Eline Eriksson
  • Fagdirektør for forebyggende helse i Helse og velferd
  • Tone Mila
  • Fagsjef i Barnehagebransjen

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: