NHOs kompetansebarometer 2023: – Må gjøre mer for å rekruttere og beholde ansatte

Publisert

Grete Karin Berg, næringspolitisk direktør i NHO Geneo.

Til tross for usikre tider med økonomisk uro, svakere lønnsomhet og redusert etterspørsel hos mange virksomheter, ser ikke dette ut til å redusere behovet for kompetanse i bedriftene i særlig grad. Det er fortsatt et stort kompetansegap blant NHOs medlemsbedrifter, det viser NHOs kompetansebarometer for 2023.

NHOs kompetansebarometer er en kartlegging som har blitt gjennomført siden 2014. Det er Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) som utfører karleggingen. Barometeret holder øye med hvilken kompetanse NHO-bedrifter har behov for og er et viktig redskap for rekruttering til bedrifter og bransje. I tillegg gir barometeret grunnlag for regional og bransjemessig dimensjonering av utdanningssystemet.

Nye muligheter

På tvers av hele NHO-felleskapet oppgir 62 prosent å ha et udekket kompetansebehov. 63 prosent av NHO Geneo-bedrifter oppgir at de har et udekket kompetansebehov.

– Det at så mange NHO Geneo-bedrifter svarer at de har et udekket kompetansebehov, illustrerer man bør se på nye muligheter for å rekruttere og beholde ansatte i bransjene, slik som helsepersonellkommisjonen har lagt frem, sier Grete Karin Berg, næringspolitisk direktør i NHO Geneo.

– Helsepersonellkommisjonen har blant annet dratt frem at bruk av kombinerte stillinger kan bidra til å øke fleksibiliteten og kvaliteten i tjenestene. Dette er et konkret forslag som kan løse kompetansegapet og personellmangel, sier Berg.

– Kompetansegapet er en utfordring for flere enn bedriftene. Dette er ikke unikt for helse-, velferd- og oppvekstbedrifter, tallene forteller vel også om utfordringer som sprer seg på tvers av offentlig og privat sektor, legger Berg til.  

IKT og kunstig intelligens

Kompetansebarometeret inneholder for første gang spørsmål knyttet til bedrifters bruk av og kompetansebehov knyttet til kunstig intelligens. 51 prosent av NHO-bedrifter mener kunstig intelligens (KI) vil være viktig for virksomhetens fremtidige vekst og konkurranseevne, og 49 prosent tror KI vil endre arbeidsoppgaver i deres virksomhet.

Det er størst andel av NHO-bedrifter som forventer at KI vil føre til økt behov for personer med mastergrad (27 prosent) og bachelorgrad (26 prosent) etterfulgt av høyere yrkesfaglig utdanning (24 prosent).

– Det må satses betydelig mer på kompetanseheving innen digitalisering og KI. Det gjelder både grunnutdanning, studieløp og etter- og videreutdanning. Norge trenger en e-helsesatsing, og da må man legge til rette for at vi har kompetansen som trengs, sier Berg.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: