NHO lanserer nytt posisjonsnotat om offentlig-privat samarbeid: - Mer samarbeid er veien å gå

Publisert

Politisk debatt. Fra venstre: Truls Vasvik (AP), Tone Trøen (H), Alfred Bjørlo (V) og Nina Kruagerud Ertzaas (kommunikasjonsdirektør i NHO og ordstyrer). Foto: NHO Geneo

På Arendalsukas fjerde dag, lanserte NHO sitt nye posisjonsnotat om offentlig-privat samarbeid. Notatet er et oppspill til debatten som forventes å komme i kjølvannet av Avkommersialiseringsutvalgets rapport.

Arrangementet "Avkommersialiseringsutvalget vs. Ventetidsløftet" ble avholdt torsdag under årets Arendalsuka. Her presenterer Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør i NHO, NHOs nye posisjonsdokument "Samarbeid for bedre velferd" (les utdrag fra notatet og last ned lenger nede).

- Vi har alle et ansvar for å bidra til en faktabasert debatt, og ikke la ideologi styre, slår Hauglie fast.

 

- Mangfold er et poeng i seg selv

Etter presentasjonen er det duket for politisk debatt. I panelet finner vi leder for Stortingets helse- og omsorgskomité, Tone Trøen (H), første nestleder Truls Vasvik (AP) og Venstres helsepolitiske talsperson, Alfred Bjørlo (V).

Panelet er tydelig på at det gir lite mening med et Avkommersialiseringsutvalg, hvis mandat er å se på hvordan man kan stenge ute private aktører fra helse-, velferd- og oppvekstsektoren, samtidig som man har lansert Ventetidsløftet. I følge helseminister Jan Christian Vestre (AP) er private aktører en viktig partner i å få ned helsekøene.

- Arbeiderpartiets politikk er klar: Vi har en blandingsøkonomi, hvor vi har private i dag og det skal vi fortsette å ha fremover. Alle vil bidra til Ventetidsløftet, men private skal med. La det være helt klart, sier Vasvik.

- Vi frykter at Avkommersialiseringsutvalgets rapport vil bryte med den lange tradisjonen vi har for offentlig-privat samarbeid i Norge, kontrer Bjørlo.

- Det er fint med fakta, men vi vet allerede det vi trenger gjennom Velferdstjenesteutvalget. Vi trenger ikke Avkommersialiseringsutvalget, det skaper kun usikkerhet og støy, følger Trøen opp.

Hun fortsetter: 

- Private barnehager er et godt eksempel på off-privat samarbeid. I dag er halvparten av barnehagene private, og de har bidratt til full barnehagedekning og har løst et problem. Så har du barnevernssektoren i en krise og som trenger mer kapasitet. Da kan du ikke fjerne de private. Her trenger man forutsigbarhet og mer samarbeid, og Høyre er garantisten for et mer forutsigbart offentlig-privat samarbeid, sier Trøen.

- Jeg vet ikke hva som kommer i Avkommersialiseringsutvalget, så det gjenstår å se. Vi kan være uenige om skaleringen og andelen av private, men det vi uansett kan være enige om er at private skal være med og bidra, sier Vasvik.

- Mangfold er et poeng i seg selv, vi er nødt til å ha både offentlige og private aktører. Vi er avhengige av å ha nok folk og kompetanse i helsesektoren. Avkommersialiseringsutvalget bidrar til at folk ikke tør å satse, og det setter flere sektorer i spill, konstaterer Bjørlo.

En som er enig i at Avkommersialiseringsutvalget skaper usikkerhet, men som samtidig hyller Ventetidsløftet, er Anita Tunold. Hun er administrerende direktør i Aleris, og har nå blitt en del av panelet.

- Utvalget skaper ikke bare usikkerhet for aktører som oss i Aleris. Det skaper også usikkerhet for 260.000 mennesker i helsekø som ikke vet om de må være syke og vente lenger. Og det skaper usikkerhet for de offentlige sykehusene som ikke vet om de vil få avlasting fra det private, slår hun fast.

- Det blir ikke mer attraktivt å jobbe innen helse, hvis den eneste arbeidsgiveren er staten. Innovasjon og nyskaping er den store utfordringen, ikke om helsepersonellet jobber for en offentlig eller privat aktør, sier Tunold.

Hun blir etterfulgt av Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen.

- Det verste er å vente. Ikke vite når du får hjelp. For pasientene har det ingenting å si hvem som gir hjelpen, de vil bare ha raskest mulig hjelp, sier Ross.

Hun utfordrer også politikerne:

- Vi må også tenke litt nytt. Det bør lønne seg å møte digitalt når det lar seg gjøre, fremfor at man skal ta opp plass på sykehusene eller legekontorene. Her spiller de private en viktig rolle, konkluderer Ross.

 

NHOs forslag til forbedringer om offentlig-privat samarbeid:
  • NHO mener at det fortsatt må være rom for å bruke de best kvalifiserte virksomhetene i produksjonen av velferdstjenestene.
  • NHO mener at innhold, pris og kvalitet, og ikke eierskap, må være avgjørende når ulike tjenesteprodusenter konkurrerer med hverandre.
  • NHO mener at forutsigbare rammevilkår er en nødvendighet for et bærekraftig velferdssamfunn.
  • NHO mener at myndighetene i samarbeid med bransjene, har et ansvar i å drive opplysende virksomhet og bidra til et faktabasert offentlig ordskifte.
  • NHO mener at det er behov for mer faktakunnskap om offentlig-privat samarbeid.
  • NHO mener at offentlig sektor i større grad bør etterspørre innovasjon og utvikling i innkjøpsprosessene.
  • NHO mener at kvalitetsparameterne i velferden bør defineres tydeligere.

Les og last ned hele notat her.

  • Torbjørn Furulund
  • Bransjedirektør i Helse og velferd
  • Reidar Holst Christensen
  • næringspolitisk direktør i NHO Geneo

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: