Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) skal legge frem det hun har kalt regjeringens viktigste plan for helsetjenesten. Hun har tidligere sagt at nok fagfolk, likeverdig tilgang på helse- og omsorgstjenester, og for dårlig sammenheng mellom tjenestene er de største utfordringene for helsetjenesten, og at Nasjonal helse- og samhandlingsplan er regjeringen sitt svar på disse utfordringene.
Nå gjenstår det å se om regjeringen kommer med svaret på utfordringene i planen. NHO Geneo og bransjeforeningene Helse og Velferd, Legemiddelindustrien (LMI) og Melanor har gitt sine innspill, og har forventninger til hva regjeringen legger frem.
Rehabilitering og samhandling.
Rehabilitering er et av områdene det stilles forventninger til. Rehabiliteringstilbudet i Norge har mange og store utfordringer, noe som har blitt dokumentert flere ganger og senest i Riksrevisjonens rapport Rehabilitering i helse- og omsorgstjenestene.
Riksrevisjonen dokumenterer blant annet at hvor du bor, avgjør hvilken type hjelp du får og at pasienter med samme diagnose får svært ulik hjelp.
NHO Geneo forventer at regjeringen tar tak i rehabiliteringsområdet, og kommer med løsninger på den uønskede variasjonen i tilbudet både mellom sykehus og mellom kommuner.
- Vi mener at kommunehelsetjenesten i større grad bør få prioritere selv hva de skal være oppgaveløser for av lovpålagte helse- og omsorgstjenester, og hva man kan la seg bistå av gjennom private og private ideelle aktører. Det gir også bedre muligheter til å prioritere kompetansesatsinger i kommunene. Vi trenger kapasiteten og tilbudet private rehabiliteringsinstitusjoner leverer i spesialisthelsetjenesten i hele landet, spesielt innen tverrfaglig spesialisert rehabilitering, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.
NHO Geneo er også en del av aktørnettverket for nasjonal rehabiliteringsreform, og håper regjeringen lytter til nettverkets innspill om behovet for å oppnevne en nasjonal tverrsektoriell ekspertgruppe.
- Vi er spent på om regjeringen vil satse mer på det gode offentlig-private samarbeidet Norge har hatt i mange tiår, der private og private ideelle aktører bidrar inn i den offentlige helsetjenesten med kapasitet, kompetanse og innovasjon, sier Bekkemellem.
Nasjonal strategi for medisinsk utstyr
I Hurdalsplattformen slås det fast at "fagfolk må få tilgang til oppdatert teknologi". Melanor, bransjeforeningen for medtek og lab i NHO Geneo, mener teknologi må forstås bredere enn bare digitale tjenester og løsninger, og også inkludere alle typer medisinsk utstyr.
Implementering av tilpasset medisinsk teknologi på tvers av spesialisthelsetjenester og primærhelsetjenester, er en sentral innsatsfaktor for å løse helsepersonellmangel og øke kvalitet og produktivitet i helsetjenester.
- Dette er essensielt om regjeringen skal lykkes med sitt mål om at Norge skal ha en desentralisert sykehusstruktur som samtidig gir alle innbyggere forsvarlig og trygg behandling, sier Bekkemellem.
- I 2020 var nesten halvparten det medisinske utstyret hos flertallet av helseforetakene over anbefalt levetid, og utstyret har ikke blitt yngre. Vi trenger økt satsing og investering på området umiddelbart, sier hun.
- Dette viser behovet for en nasjonal strategi for medisinsk utstyr, og vi forventer at regjeringen kommer med signaler rundt dette i Nasjonal helse- og samhandlingsplan, konkluderer Bekkemellem.
Forbedring av samhandlingsreformen
Legemiddelindustrien peker på flere områder hvor de forventer tiltak fra regjeringen. Et av disse er bedre samhandling. En utfordring i dag er at helsetjenestene bruker ulike systemer hvor det er begrenset med samhandling.
- Nødvendig informasjon om pasientens behandling bør være tilgjengelig for behandler, som burde få en sanntidsoversikt over legemiddelbehandlingen til en pasient, sier Bekkemellem.
Kvalitetsforbedring og pasientsikkerhet er et annet område det stilles forventninger til:
- Riktig medisinbruk er avgjørende for god kvalitet i pasientbehandlingen. Økende tilgang til persontilpasset medisin kan forandre helsetjenesten og bidra til en smartere bruk av helseressursene, understreker NHO Geneo-lederen.
- Informasjon om pasienten, fra laboratoriesvar til oversikt over medikamentell behandling, må være lett tilgjengelig for alle involverte i pasientbehandlingen uavhengig av nivå. Næringslivet er sentralt i relasjon til dette, ved at det bidrar med løsningene og behandlingene som muliggjør dette, slår Bekkemellem fast.
Les innspillene fra NHO Geneos bransjeforeninger her: