Melanor etterlyser en nasjonal strategi for medisinsk utstyr

Publisert

Jan Ivar Nygårdsvold Ingebrigtsen, direktør for markedsadgang i Melanor.

Melanor ber helse- og omsorgskomiteen om en helhetlig strategi for medisinsk utstyr i sitt høringsinnspill til statsbudsjettet for 2025. De peker på at uforutsigbare rammebetingelser hindrer effektiv bruk av utstyr og setter pasientsikkerheten i fare.

Melanor, bransjeforeningen for medtek- og lab-virksomheter, har levert sitt høringsinnspill til helse- og omsorgskomiteen ved behandlingen av statsbudsjettforslaget for 2025.

I innspillet fremhever de nødvendigheten av tiltak som sikrer bedre pasientsikkerhet og økt behandlingskvalitet gjennom mer effektiv bruk av medisinsk utstyr. Dette inkluderer medisinsk teknisk utstyr og forbruksmateriell, som er avgjørende for helsetjenestens daglige drift.

Jan Ivar Nygårdsvold Ingebrigtsen, direktør for markedsadgang i Melanor, understreker at det nye Direktoratet for medisinske produkter (DMP) har en viktig rolle i å samle kunnskap om medisinske produkter. Likevel ser Melanor behov for ytterligere tiltak.

– DMP må få i oppdrag å etablere et kunnskapsgrunnlag som kan støtte en helhetlig og bærekraftig politikk for medisinsk utstyr på tvers av nivåene i helsetjenesten, sier Ingebrigtsen.

Manglende forutsigbarhet hindrer effektiv bruk av utstyr

Melanor peker på at markedet for medisinsk utstyr er preget av uforutsigbare rammebetingelser. Dette skaper utfordringer både for helsepersonell som skal velge riktig utstyr, samt for industrien som leverer utstyret.

Finansieringsmodeller, fragmenterte reguleringer og komplekse avtalestrukturer gjør det vanskelig å sikre rett utstyr til rett pasient, noe som igjen påvirker behandlingskvaliteten.

– Vi ser at uforutsigbare rammebetingelser gjør det krevende for helsepersonell å velge riktig utstyr for hver enkelt pasient. Dette fører til ineffektiv bruk av ressurser og ulik tilgang til nødvendig medisinsk utstyr, sier Ingebrigtsen.

Behov for nasjonal strategi

For å rette opp i disse utfordringene etterlyser Melanor en nasjonal strategi for medisinsk utstyr. En slik strategi vil kunne gi forutsigbarhet både for helsetjenesten og for industrien, samtidig som den legger til rette for innovasjon og utvikling av nye løsninger.

– En nasjonal strategi vil sikre forutsigbare rammevilkår for helsetjenestens investeringer og samtidig styrke industriens evne til å levere innovative løsninger til det beste for pasienter og helsepersonell, sier Ingebrigtsen.

Melanor understreker viktigheten av at det etableres bedre samarbeidsmodeller mellom offentlig og privat sektor, for å sikre raskere opptak av nye, innovative produkter.

Foreslår en konkret merknad til statsbudsjettet

Avslutningsvis foreslår Melanor at Helse- og omsorgskomiteen inntar en spesifikk merknad i sin behandling av statsbudsjettet for 2025:

"Helse- og omsorgskomiteen ber Helse- og omsorgsdepartementet sikre at det gjennomføres en gjennomgang av medisinsk utstyr som en sentral innsatsfaktor i helse- og omsorgstjenesten. Arbeidet skal legge grunnlaget for en nasjonal strategi for medisinsk utstyr."

Som en del av NHO Geneo, håper Melanor at deres høringsinnspill vil bidra til å forme en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste som har tilgang til riktig utstyr til rett tid

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: