Mattilbudet i barnehagene: – Sosial utjevning i praksis

Publisert

NHO Geneos barnehagebransje satte søkelyset på hva det betyr å gi barnehagebarn et godt mattilbud.

I strategien "Barnehagen for en ny tid" skriver Regjeringen at de ønsker å vurdere å innføre en strengere regulering av kostpenger i barnehager. De frykter at kostpenger kan være et grunnlag for sosiale forskjeller og kvalitetsforskjeller. Men kan Regjeringens foreslåtte politikk gi konsekvenser som fostrer det de selv frykter?

Barnehagebransjen arrangerte «Når mat blir politikk: Mindre valgfrihet og dårligere mat i barnehagene?» onsdagen under Arendalsuka og satte søkelyset på hva det betyr å gi barnehagebarn et godt mattilbud.

Flere av medlemsbarnehagene i NHO Geneos barnehagebransje satser og fokuserer på å gi barna et godt og næringsrikt mattilbud.

– Vi har satset på mat i barnehagene våre siden 2016. Det har hatt enorme virkninger for barna og fungerer som sosial utjevning i praksis, fortalte Frode Selvaag, konseptutvikler for "Et godt måltid" hos Læringsverkstedets barnehager.

Påtroppende bransjedirektør for Barnehagebransjen, Torbjørn Sølsnæs, åpnet arrangementet.

– Mattilbudet til barnehagebarn er svært viktig. Gjennom et godt og næringsrikt mattilbud bidrar man til å løse flere behov, blant annet sosial utjevning. Jeg er glad for at dette settes på dagsorden, sa Sølsnæs.

Torbjørn Sølsnæs, påtroppende bransjedirektør i Barnehagebransjen.

Utjevning av sosiale forskjeller 

I paneldebatten på arrangementet fant man Øystein Mathisen (Ap), stortingsrepresentant og medlem av Utdannings- og forskningskomiteen, Himanshu Gulati (Frp), stortingsrepresentant og medlem av Utdannings- og forskningskomiteen, og Kristin Voldsnes, divisjonsdirektør i Norlandia Barnehagene.

– Vi må legge fokuset på og spør oss selv hvordan barnehagene kan bidra til å utjevne de sosiale forskjellene. Et tiltak der er mattilbudet, sa Kristin Voldsnes.

– Det er ikke et mål for regjeringen å sette tak på kostpengene. Men målet må være at kostprisen ikke skal være avgjørende barnehageforeldre. Vi må se på hvordan man finansierer mat i barnehagen, sa Øystein Mathisen.

Matservering

Matansvarlige Marit Haga, Espira Sangreidsåsen barnehage og Hege Johansen, Læringsverkstedet Furukollen barnehage, serverte publikum mat som barna i barnehagene får. På menyen sto fiskesuppe, linsesuppe og hjemmelaget brød med hjemmelaget hvitløkssmør.

  • Tone Mila
  • Fagsjef i Barnehagebransjen

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: