I 2023 ble Norge historiske ved å vedta krav til kjønnsbalanse i styrer i foretak av en viss størrelse. Reglene er utarbeidet i nært samarbeid med Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) og Landsorganisasjonen i Norge (LO).
– Norge er det første landet i verden som tar dette skrittet. Og det er neppe tilfeldig. Dette er et prakteksempel på hva man kan få til sammen i trepartssamarbeidet, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.
#KvinneriHelsestyrer
I den sammenheng arrangerte NHO Geneo kick-off for #KvinneriHelsestyrer mandag 15. januar på Næringslivets hus. Dette var et informasjonsmøte for kvinner med relevant kompetanse innenfor helsenæring som ønsket å lære mer om styreverv, rolle og ansvar.
Nina Melsom, direktør for arbeidsliv og tariff i NHO, Kristin Sæther, LO-sekretær og Linda Hofstad Helland, stortingsrepresentant for Høyre, var blant de første til å ta ordet under møtet.
– Det er ikke så mange vedtak som har så mange bak seg. Jeg hadde egentlig forventet litt mer kjeft, eller debatt. Men det har gått overraskende bra, sa Helleland til en fullsatt sal.
– Hvis vi ser tilbake i tid så var jo ikke NHO for å bruke kvotering i forhold til ASA-styrene. Vi vill bruke andre metoder for å få til dette, og det har vi forsøkt. Nå måtte vi gi oss selv et lite puff, sa Melsom.
– Vi må se på mulighetene, det er bare muligheter og mangfoldet ligger i oss. Det er ikke vanskelig å finne kvalifiserte og dyktige damer. Ta steget og si ja når du blir spurt. Vi trenger dette mangfoldet og vi trenger å bli inkludert, sa Sæther.
Få frem kompetansen
Cathy Capdeville, næringspolitisk direktør i Melanor, er initiativtaker bak prosjektet.
– Mitt mål er at flere kvinner med relevant og faglig kompetanse skal vite hva slags rolle og ansvar man får i et styreverv. Vi må få frem kompetansen man kan bygge gjennom styreverv, og at de mest sannsynlig allerede sitter på mye kompetanse helsenæringen trenger for å oppnå sitt fulle potensial, sier Capdeville om initiativet.
Likestilling og mangfold
– De siste 20 årene har kvinneandelen i norske styrer gått fra 15 prosent til 20 prosent. Det er en positiv utvikling, men det har gått for treigt. Samtidig er vi glade for at dette skjer over tid, slik at bedriftene har mulighet til å omstille seg, sier Bekkemellem.
Bekkemellem har selv at er sterkt personlig engasjement for likestilling og mangfold, også i hennes tid som politiker.
– Jeg er helt sikker på at dette vil skape mer innovasjon og gi bedre beslutninger i bedrifter rundt omkring i hele landet. Sammen skal vi sette standarden for den nye likestillingskampen, å få flere kvinner i styrer og ikke minst få kvinner i helsestyrer, sa Bekkemellem til salen.